Fostul director general al Volkswagen, Martin Winterkorn, inculpat în SUA în scandalul emisiilor

Fostul director general al Volkswagen, Martin Winterkorn, inculpat în SUA în scandalul emisiilor
scris 4 mai 2018

Procurorii federali din Detroit au anunțat joi că fostul director general al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, este pus sub acuzare pentru conspirație în vederea inducerii în eroare a autorităților de reglementare în scandalul manipulării testelor de poluare ale automobilelor diesel, transmite Reuters.

Grupul Volkswagen nu a comentat imediat informația, scrie News.ro.

Inculparea a avut loc în luna martie, dar a fost făcută publică joi, în aceeași zi cu adunarea anuală a acționarilor Volkswagen din Germania.

Winterkorn a demisionat la scurt timp după izbucnirea scandalului legat de vehiculele poluante, în SUA, în septembrie 2015.

Veste proastă pentru șoferi: OMV Petrom și-a revizuit drastic, în creștere cu 36%, prețul mediu estimat pentru petrolul Brent în 2018 CITEȘTE ȘI Veste proastă pentru șoferi: OMV Petrom și-a revizuit drastic, în creștere cu 36%, prețul mediu estimat pentru petrolul Brent în 2018

Procurorul general al SUA Jeff Sessions a anunțat într-un comunicat că acuzațiile arată că ”schema prin care Volkswagen a evitat să își îndelinească obligațiile legale a mers până la vârful companiei”.

Winterkorn este acuzat de conspirație pentru fraudarea Statelor Unite, fraudă informatică și încălcarea Legii pentru Aer Curat, începând cel puțin din mai 2014 și până în noiembrie 2015, prin utilizarea unui software ilegal care a permis ca vehiculele diesel ale VW să emită emisii peste normele admise fără ca acestea să fie detectate.

Volkswagen a susținut inițial că numai directorii de nivel mai jos au știut despre manipularea emisiilor. Potrivit acuzațiilor, Winterkorn a fost informat despre manipularea emisiilor diesel în mai 2014 și în iulie 2015 și a convenit cu alți directori ai VW ”să continue frauda și să înșele autoritățile de reglementare americane”, potrivit procurorilor.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Detroit a declarat că Winterkorn nu este reținut în acest caz. În total, nouă persoane au fost acuzate, iar două și-au recunoscut vinovăția. Un cetățean italian, fost director al Audi, se află în Germania și așteaptă să fie extrădat.

Alți șase directori ai Volkswagen care sunt acuzați se află în Germania și au evitat să se prezinte în fața procurorilor americani întrucât Germania nu își extrădează de obicei cetățenii.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
martin winterkorn