FOTO Fiat Chrysler a depus plângere împotriva Mahindra, care a început să vândă în SUA copia indiană a Jeep Wrangler

FOTO Fiat Chrysler a depus plângere împotriva Mahindra, care a început să vândă în SUA copia indiană a Jeep Wrangler
scris 6 aug 2018

Fiat Chrysler Automobiles a depus o plângere la autoritățile americane pentru a bloca intrarea pe piață a mărcii Mahindra & Mahindra, cu o gamă de automobile care copiază în totalitate mașinile mărcii Jeep.

Mahindra Roxor este noua gamă de automobile off-road cu care indienii vor să intre pe piața americană. Aceștia anunță pe site-ul propriu că proiectul mărcii Roxor, parte a Mahindra, este localizat în Michigan, SUA, și are un plan pe termen lung cu multiple modele. Modelul cu care se lansează este denumit pur și simplu ROXOR, imită foarte mult modelul Wrangler de la Jeep și are și o versiune de top LE.

Din acest motiv, Fiat Chrysler Automobiles, care deține și marca Jeep, a depus o plângere la U.S. International Trade Commission, în care precizează că Mahindra Roxor încalcă drepturile intelectuale ale Jeep, în materie de design. „Este o copie aproape identică a designului iconic al Jeep”, susține FCA în plângere, potrivit Automotive News.

Mahindra ROXOR

Mahindra ROXOR

Adevărul vine însă din istoria relațiilor Mahindra și Jeep. Marca indiană a deținut o licență, la mijlocul secolului trecut, pentru celebrul off-roader Willis, produs de Jeep. Marca a fabricat pentru mulți ani acest model, sub numele MM540, apoi - așa cum a făcut Dacia cu modelele sale derivate din Renault 12 - le-a transformat treptat pentru piața indiană.

Licența pentru primul model a fost obținută de la primul proprietar al mărcii Jeep, American Motor Corporation. Modelul Roxor din SUA este disponibil de mai mulți ani în India, sub numele Thar, producția și vânzarea sa nefiind împiedicate de niciun conflict comercial cu Jeep. 

Jeremy Clarkson atacă dur Dacia Duster: „Făcut din cutii reciclate de CD-uri, într-un atelier murdar din Vietnam, de copii-sclavi. Are personalitatea unui felinar de stradă sau a unei mașini de spălat” CITEȘTE ȘI Jeremy Clarkson atacă dur Dacia Duster: „Făcut din cutii reciclate de CD-uri, într-un atelier murdar din Vietnam, de copii-sclavi. Are personalitatea unui felinar de stradă sau a unei mașini de spălat”

Sucusala din SUA a Mahindra a fost deschisă în 2017, iar compania a anunțat intenția de a ridica investiția la 600 de milioane, inclusiv într-o unitate de producție, cu aproape 700 de angajați.

Modelul Roxor este echipat cu un motor diesel de 2.5 litri, 62 CP și 195 Nm. Are o lungime de 3,75 metri, similar cu versiunea CJ-7 a lui Jeep Wrangler, un model dezvoltat în anii 70 ai secolului 20.

Mahindra Thar

Mahindra Thar

viewscnt
Afla mai multe despre
jepp wrangler
mahindra
roxor
copie wrangler
fiat chrysler