Guvernul britanic și compania Rolls-Royce vor să producă vehicule spațiale cu propulsie nucleară

Guvernul britanic și compania Rolls-Royce vor să producă vehicule spațiale cu propulsie nucleară
scris 13 ian 2021

Agenția spațială britanică a anunțat marți că a lansat în colaborare cu grupul Rolls-Royce un studiu despre posibila utilizare a propulsiei nucleare în domeniul explorării spațiale, informează AFP.

Această tehnologie ar putea fi mult mai eficientă decât motoarele utilizate la ora actuală și ar putea să permită viitoarelor vehicule spațiale să ajungă pe planeta Marte în trei sau patru luni, de două ori mai repede decât cele cu propulsie chimică, potrivit unui comunicat.

ULTIMA ORĂ Datele finale ale unui an de pandemie - Producția de autoturisme din România a pierdut în 2020 doar 10 procente, după o scădere Dacia de -25% și o creștere Ford de +27% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele finale ale unui an de pandemie - Producția de autoturisme din România a pierdut în 2020 doar 10 procente, după o scădere Dacia de -25% și o creștere Ford de +27%

Deocamdată, proiectul vizează doar cercetări științifice, nu o fază industrială, și are obiectivul de a transforma explorarea spațială în deceniile viitoare, scrie Agerpres.

Agenția spațială britanică estimează că propulsia nucleară poate "să revoluționeze" călătoriile spațiale și că studiile ce vizează atomul, precum cel de hidrogen, ar trebui să permită accelerarea propulsoarelor.

Rolls-Royce produce motoare de avioane folosite de aviația și marina britanică și are experiență în domeniul reactoarelor nucleare, pe care le dezvoltă pentru submarine militare.

În plus, același grup coordonează un proiect de 16 mini-centrale nucleare în Marea Britanie pentru a produce electricitate.

Energia nucleară ar permite petrecerea unui timp mai îndelungat în spațiu, mai ales în zone foarte îndepărtate de Soare, unde panourile solare, de exemplu, nu furnizează o cantitate suficientă de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
rolls-royce
propulsie nucleară