Încercarea UE de a taxa combustibilii de aviație poluanți s-a împotmolit

Încercarea UE de a taxa combustibilii de aviație poluanți s-a împotmolit
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2023

Planurile Uniunii Europene care vizau introducerea unei taxe pentru combustibilii de aviație poluanți s-au blocat din cauză că cele 27 de state membre nu au reușit să cadă de acord pentru a face combustibilii verzi mai ieftini iar carburanții fosili mai scumpi, susțin diplomații consultați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statele membre negociază în prezent o revizuire a taxelor pe energie, care nu au mai fost modificate după 2003, având în vedere noile obiective climatice ale blocului comunitar, scrie Agerpres.

FOTO A început asfaltarea Pasajului Doamna Ghica CITEȘTE ȘI FOTO A început asfaltarea Pasajului Doamna Ghica

Însă la doi ani după ce executivul comunitar a propus o lege privind taxarea, pentru prima dată, a combustibililor de aviație, un acord nu se întrevede încă. Statele membre nu reușesc să cadă de acord asupra unor subiecte precum introducerea unei taxe minime la nivelul UE pentru combustibilii de aviație, care în prezent nu sunt taxați.

"Nu ne așteptăm ca viziunile diferite ale țărilor să fie rezolvate pe perioada președinției spaniole", a declarat un diplomat dintr-o țară UE.

Modificarea politicii fiscale în UE este dificilă pentru că este nevoie de aprobarea unanimă a țărilor UE, ceea ce înseamnă că un singur guvern poate bloca orice modificare.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că revizuirea ar "elimina scutiri și cote reduse de impozitare învechite, care încurajează folosirea combustibililor fosili".

Conform propunerii, cota minimă de impozitare pentru combustibilii de aviație utilizați pentru zborurile în interiorul Europei ar crește gradual pe parcursul a 10 ani. În schimb, combustibilii sustenabili pentru aviație ar beneficia de o amnistie fiscală timp de 10 ani, în ideea de a încuraja folosirea lor.

SUA a deschis o investigație asupra a 280.000 de vehicule Tesla, din cauza unei probleme la direcție CITEȘTE ȘI SUA a deschis o investigație asupra a 280.000 de vehicule Tesla, din cauza unei probleme la direcție

Însă unele țări avertizează că aceste măsuri ar putea duce la creșterea prețului carburanților pentru alegători, înaintea alegerilor europarlamentare de anul viitor. "Dacă vor face asta înainte de alegeri, va fi o sinucidere politică", a spus un alt diplomat dintr-o țară UE.

În ultimul an, blocul comunitar a adoptat mai multe politici destinate reducerii emisiilor de CO2. Însă apetitul politic pare să se fii diminuat iar unele guverne și politicieni încearcă să blocheze sau să dilueze recentele inițiative în favoarea mediului.

Propunerea UE ar duce la aplicarea unor cote maxime de impozitare pentru combustibilii poluanți precum benzina și cote mici pentru electricitate și combustibili sustenabili. Suporterii spun că asta ar face transportul cu emisii reduse de CO2 precum trenurile electrice mai competitive din punct de vedere al costurilor față de zborurile cu avionul pe bază de combustibili fosili și de asemenea ar majora veniturile pe care guvernele ar putea să le reinvestească în transport curat.

Jo Dardenne, director la ONG-ul Transport and Environment, spune că proiectul de act normativ pare "o cauză pierdută". "Este absurd să avem în continuare scutiri pentru modurile poluante de transport în contextul crizelor climatice", a spus Jo Dardenne

viewscnt
Afla mai multe despre
combustibili
aviatie