Industria auto din UE, surplus comercial de 80 de miliarde euro

Industria auto din UE, surplus comercial de 80 de miliarde euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 5 aug 2022

Comerțul cu automobile desfășurat de industria auto din Uniunea Europeană a crescut în 2021 cu aproape 6 procente, potrivit datelor Asociației Constructorilor Auto din Europa, generând o balanță comercială pozitivă la finalul anului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Constructorii de automobile din Europa au exportat în anul 2021 autoturisme în valoare de 126,85 miliarde de euro, după cum reiese din datele transmise de ACEA, în timp ce importurile de autoturisme fabricate în afara UE s-au ridicat la 53,34 miliarde euro. Asta înseamnă că balanța comercială a industriei auto din UE (autoturisme) a avut un surplus de 73,5 miliarde euro, la finalul exercițiului financiar 2021.

Subsidiara europeană a SkyUp Airlines Ucraina va zbura în România CITEȘTE ȘI Subsidiara europeană a SkyUp Airlines Ucraina va zbura în România

Datele ACEA arată că exporturile de autoturisme din UE au crescut cu 4,7% anul trecut, în timp ce importurile au crescut cu numai 3,4%. În anul anterior, surplusul balanței comerciale a industriei auto din UE era de 69,5 miliarde euro, pe cel mai important segment, cel al autoturismelor.

În același timp, pe segmentul de vehicule comerciale ușoare, valoarea exporturilor a fost de 6,69 miliarde euro, iar a importurilor, de 5,11 miliarde euro, acestea din urmă înregistrând o creștere masivă de 24%, cu o influență de circa 600 de milioane asupra rezultatului total.

Mărirea și decăderea lui Herbert Diess, șeful VW Group, cel care a electrificat compania și a scos-o din scandalul Dieselgate. Concediu plăcut!”, urarea înainte de demisie CITEȘTE ȘI Mărirea și decăderea lui Herbert Diess, șeful VW Group, cel care a electrificat compania și a scos-o din scandalul Dieselgate. Concediu plăcut!”, urarea înainte de demisie

În total, industria auto a exportat în 2021 vehicule în valoare de 140 de miliarde euro, iar importurile s-au ridicat la 60,5 miliarde euro, cu un surplus de 79,5 miliarde euro, cu 4,6% mai mare față de anul anterior.

Exporturile de autovehicule din UE s-a ridicat la 5,07 milioane de unități, în scădere ușoară cu 0,5%, față de anul anterior. În același timp, importurile au însumat 3,97 milioane de unități, cu 1,3% mai multe decât în 2020. Conform informațiilor publicate de Eurostat, Marea Britanie este principalul partener al UE în comerțul cu automobile, atât din punct de vedere al exporturilor, cât și al importurilor, pe locurile doi și trei situându-se SUA și China (la exporturi) și Turcia și Japonia, la importuri. În același timp, importurile din SUA sunt cele mai mari din punct de vedere al valorii autovehiculelor importate în UE. Pe segmentul de autoturisme, China este țara cu cea mai mare valoare a importurilor din UE.

Producția de autoturisme din UE a scăzut în 2021, la 10 milioane de unități (-7,1%), în timp ce producția de vehicule comerciale ușoare s-a ridicat la circa 3 milioane de unități.

viewscnt
Afla mai multe despre
balanta comerciala industria auto
exporturi auto ue
importuri auto ue