Asociația Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA), ONG-ul Transport&Environment și o serie de companii din domeniul mobilității electrice solicită schimbarea reglementărilor la nivelul Uniunii Europene astfel încât statelor membre să le fie impuse ținte clare legate de numărul stațiilor de reîncărcare pentru mașini electrice și pe bază de higrogen.
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene (CE), vicepreședintelui CE Frans Timmermans și comisarului pentru transporturi Adina Vălean, semnatarii cer modificarea directivei privind Infrastructura Combustibililor Alternativi (AFID). Potrivit documentului, directiva permite interpretări din partea statelor membre, conducând astfel la diferențe semnificative între state.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„Solicităm Comisiei Europene să transforme actuala directivă privind Infrastructura Combustibililor Alternativi (AFID) într-un regulament ambițios pentru a asigura extinderea la timp a infrastructurii de reîncărcare cu energie electrică și alimentare cu hidrogen, alături de ținte naționale obligatorii pentru toate categoriile de vehicule”, se arată în scrisoare.
În scrisoare se menționează că o revizuire a AFID tot sub forma unei directive nu poate elimina diferențele majore dintre state.
Anterior, ACEA a publicat o analiză din care reiese că România are doar 0,2% din totalul stațiilor de reîncărcare pentru automobile electrice din UE. Totodată, raportul relevă că 70% din totalul acestor stații se află în trei țări: Germania, Olanda și Franța.
Conform analizei citate, România, de circa 6 ori mai mare ca Olanda, avea, anul trecut, 493 de stații. Olanda avea 66.665 de stații, cele mai multe din Uniune.
Scrisoarea adresată CE vine cu puțin timp înainte de publicarea unui pachet legislativ, "Fit for 55"" legat de schimările climatice.