Investigație: Nissan a instalat un sistem de supraveghere cu camere video la casa fostului director Ashwani Gupta, pentru a-l monitoriza

Investigație: Nissan a instalat un sistem de supraveghere cu camere video la casa fostului director Ashwani Gupta, pentru a-l monitoriza
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2023

Nissan a instalat un sistem de supraveghere cu camere video la casa fostului director Ashwani Gupta, astfel încât echipa de securitate internă a producătorului auto să-l poată monitoriza, conform constatărilor preliminare ale unei investigații privind supravegherea, au spus două persoane care cunosc raportul, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan a investigat o afirmație conform căreia directorul general Makoto Uchida l-a supravegheat pe adjunctul său pentru a dobândi informații necesare pentru a-l elimina din companie din cauza opoziției lui Gupta față de anumiți termeni dintr-un nou acord de parteneriat cu Renault, a informat Reuters.

Mașinile electrice ale Volvo se vor putea încărca în rețeaua Supercharger de la Tesla CITEȘTE ȘI Mașinile electrice ale Volvo se vor putea încărca în rețeaua Supercharger de la Tesla

Directorii Nissan au fost informați cu privire la concluziile preliminare ale investigației privind cererea de supraveghere de către firma americană de avocatură Davis Polk & Wardwell, în cadrul unei reuniuni a consiliului de administrație din 20 iunie, la sediul companiei în Yokohama, au spus cele două persoane, scrie News.ro.

Raportul preliminar spune că Nissan a instalat două seturi de camere de securitate la intrarea în casa lui Gupta din cartierul Shibuya din Tokyo, au spus persoanele.

Primul sistem a fost utilizat de o firmă de securitate privată, în timp ce al doilea sistem a fost configurat pentru accesul echipei de securitate internă a Nissan pentru a-l monitoriza pe Gupta, au spus cele două persoane.

Raportul firmei de avocatură din SUA nu a oferit o constatare dacă utilizarea camerelor de către Nissan pentru monitorizarea lui Gupta este ilegală și nici nu a detaliat dacă Gupta a fost informat cu privire la monitorizare, au spus cele două persoane.

Reuters nu a putut determina când au fost instalate camerele sau numele companiei private de securitate.

Uchida și Gupta, care pe 20 iunie era încă director al Nissan și director de operațiuni, au fost recuzați de la ședința consiliului de administrație.

Un raport final asupra anchetei, care a început la sfârșitul lunii mai, la cererea directorilor independenți ai Nissan, era așteptat cel mai devreme în iulie, au spus cele două persoane.

Nissan a spus că nu poate comenta investigațiile în curs și a refuzat să-i pună pe directori la dispoziție pentru comentarii.

Prima AGA la Porsche după listarea pe bursă și primele dividende pentru investitori CITEȘTE ȘI Prima AGA la Porsche după listarea pe bursă și primele dividende pentru investitori

Davis Polk nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

PLECARE SURPRIZĂ

Conform legislației japoneze, o companie poate monitoriza comunicațiile de pe telefoanele și computerele corporative și poate investiga comportamentul unui angajat în afara serviciului pentru a-și proteja interesele comerciale, a declarat Akira Takeuchi, avocat și examinator certificat de fraudă din Tokyo, subliniind că vorbea în general și nu despre Nissan.

Concluziile preliminare prezentate consiliului de administrație nu au oferit o concluzie cu privire la afirmația consilierului principal Hari Nada, într-o scrisoare către directorii independenți ai Nissan, potrivit căreia Uchida a jucat un rol în supraveghere, au spus cele două persoane.

Nissan a anunțat la începutul acestei luni că Gupta, în vârstă de 52 de ani, va părăsi compania pe 27 iunie, ziua adunării anuale a acționarilor producătorului auto, pentru a urmări alte oportunități.

Nissan a declarat în mai că Gupta, care a fost director de operațiuni din 2019 și a fost văzut pe scară largă ca un posibil succesor al lui Uchida, nu va fi numit din nou în consiliu.

În scrisoarea sa din aprilie, Nada a spus că Nissan a analizat acuzațiile despre comportamentul lui Gupta în săptămâna din 10 aprilie și că i s-a cerut demisia.

Trei persoane care au cunoștință directă despre chestiune au spus că aceasta se referă la o acuzație de hărțuire împotriva lui Gupta din partea unei angajate.

În scrisoarea sa, Nada a cerut să fie adusă o firmă internațională de avocatură pentru a investiga supravegherea lui Gupta. El a mai spus că firma de avocatură ar trebui să analizeze circumstanțele din jurul anchetei privind comportamentul lui Gupta, dacă rezultatul a fost predeterminat și implicarea lui Uchida.

Ryanair vrea o poziție dominantă în România CITEȘTE ȘI Ryanair vrea o poziție dominantă în România

În raportul său prezentat consiliului de administrație, Davis Polk le-a spus directorilor Nissan că se pare că comitetul de audit al companiei și-a folosit autoritatea de investigație într-un mod arbitrar pentru a prelua plângerea împotriva Gupta în modul în care a făcut-o, au spus sursele.

CONSILIUL NOU

Într-un alt raport despre acuzațiile cu privire la conduita lui Gupta, prezentate consiliului de administrație, firma de avocatură japoneză Iwata Godo a oferit o opinie cu privire la întrebarea mai restrânsă, dacă acțiunile comitetului de audit sunt legale, au spus sursele.

Iwata Godo a spus că nu există nicio dovadă că comitetul sau șeful acestuia, Motoo Nagai, au acționat ilegal în gestionarea plângerii împotriva lui Gupta, a spus persoana.

Nagai a fost, de asemenea, exclus de la întâlnirea de săptămâna trecută, la care au fost discutate acuzațiile de supraveghere și hărțuire.

Nissan a refuzat să-l pună la dispoziție pentru comentarii. Iwata Godo nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Reuters nu a putut determina dacă vreo firmă de avocatură a făcut vreo constatare cu privire la reclamația de hărțuire în sine, dincolo de modul în care a fost tratată.

Nada a spus în scrisoarea sa că a înțeles că firma de avocatură japoneză Anderson Mori & Tomotsune a investigat cererea.

Anderson Mori & Tomotsune a refuzat să comenteze.

În februarie, Nissan și Renault au anunțat termenii unui nou parteneriat, în baza căruia producătorul auto japonez ar cumpăra până la 15% dintr-o unitate de vehicule electrice pe care Renault o va desprinde de grup, în timp ce producătorul francez și-ar reduce participația de 43% la Nissan.

Directorii seniori ai Renault au considerat că Gupta încetinește sau blochează finalizarea noului acord de alianță, a spus o persoană care cunoaște poziția Renault.

Marți, acționarii Nissan au ales 10 directori, inclusiv pe Uchida, în consiliu. Gupta a participat la întâlnire în ultima sa zi la Nissan.

Când un acționar l-a întrebat pe Gupta cum vede timpul petrecut la Nissan, Uchida a răspuns în numele său spunând că acesta a contribuit foarte mult la proiecte precum planul strategic al producătorului auto.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
camera video