Justiția europeană anulează vastul plan de salvare a Lufthansa

Justiția europeană anulează vastul plan de salvare a Lufthansa
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2023

Justiția europeană a anulat, în primă instanță, o recapitalizare de 6 miliarde de euro a Lufthansa de către Germania pentru a salva compania aeriană în timpul pandemiei Covid-19, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană, care a validat planul, „a comis mai multe erori”, inclusiv aceea de a considera că Lufthansa „nu era în măsură să se finanțeze pe piețe” pentru a-și satisface nevoile, a precizat tribunalul într-un comunicat.

Vânzările de autoturisme din China au crescut din nou, la fel și exporturile mărcilor locale de automobile CITEȘTE ȘI Vânzările de autoturisme din China au crescut din nou, la fel și exporturile mărcilor locale de automobile

Impactul concret al acestei hotărâri, care poate fi încă atacată, rămâne incert. Mecanismul de ajutor pentru compania aeriană germană, prin care statul german a preluat o participație la capitalul acesteia în schimbul unei injecții de capital, a fost deja pus în aplicare, arată G4Media.ro.

În septembrie, guvernul german a vândut ultimele acțiuni rămase la Lufthansa, la care dobândise o participație de 20% în 2020.

Prin urmare, compania se află din nou în întregime în mâinile acționarilor privați.

Lufthansa „va analiza verdictul și apoi va decide ce să facă”, a reacționat grupul într-un comunicat transmis AFP.

Transportatorul a precizat că a rambursat deja „în totalitate măsurile de stabilizare aprobate de Comisia Europeană, precum și aproximativ 92 de milioane de euro sub formă de dobânzi”.

Executivul de la Bruxelles, care nu a reacționat încă, poate face apel împotriva acestei decizii la Curtea Europeană de Justiție.

Decizia Comisiei a fost sesizată Curții de către companiile aeriene low-cost Ryanair și Condor, care au încercat să o anuleze.

Ryanair anunță o comandă de 300 de avioane de tip Boeing 737-MAX-10, în valoare de 40 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Ryanair anunță o comandă de 300 de avioane de tip Boeing 737-MAX-10, în valoare de 40 de miliarde de dolari

Restricțiile severe impuse industriei aeriene în timpul pandemiei Covid-19 aproape că au paralizat operațiunile Lufthansa, aducând-o în pragul colapsului.

Judecătorii europeni au decis miercuri că Comisia nu a reușit să solicite un „mecanism care să încurajeze Lufthansa să răscumpere participația Germaniei cât mai curând posibil”.

Ryanair a criticat, de asemenea, Comisia pentru că nu a prevăzut un mecanism de creștere a remunerației statului german cât timp acesta a fost acționar la Lufthansa.

La bursa de la Frankfurt, decizia nu a provocat prea multă agitație, prețul acțiunilor Lufthansa rămânând stabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
lufthansa
avion