LEGE Peste cel mult 3 luni, șoferii ar trebui să poată descărca online istoricul sancțiunilor de circulație

LEGE Peste cel mult 3 luni, șoferii ar trebui să poată descărca online istoricul sancțiunilor de circulație

sursa foto Poliția Română

scris 30 dec 2022

Peste cel mult 3 luni, șoferii ar trebui să poată accesa, pe site-ul Poliției Române, istoricul propriu al sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice, conform unui proiect de lege promulgat azi de președintele Iohannis. Proiectul prevede că, în termen de 90 zile de la publicarea proiectului în Monitorul Oficial, care coincide de obicei cu data promulgării, Poliția Română creează pe site-ul propriu o pagină specială privind istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice accesibilă conducătorilor auto.  

De ce este important: Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul, arată inițiatorii proiectului. Poliția Rutieră deține evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, care nu au însă acces direct la toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât și în cazul punctelor de penalizare.

De asemenea important: În prezent, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, se eliberează numai la cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignorat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignorat

După cum a relatat Profit.ro, proiectul promulgat acum fusese adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, la începutul lunii, iar deputații au grăbit astfel termenul ce fusese stabilit anterior de senatori. Aceștia din urmă adoptaseră un proiect legislativ susținut de toate partidele care dădea dreptul conducătorilor auto să descarce istoricul sancțiunilor începând cu 30 septembrie 2023, dată până la care Poliția Rutieră ar fi trebuit să implementeze aplicația specifică.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, și promulgat de șefusl statului amendează în schimb un proiect de lege al Guvernului, din mai 2020, prin care s-a faciltat ca permisul auto să fie obținut la vârste mai mici în cazul anumitor categorii de autovehicule și pe care Parlamentul abia acum a găsit de cuviință să îl adopte.

După semnalul Profit.ro, RA-APPS și-a reevaluat operele de artă la peste 6,5 milioane euro. În vechiul inventar, un tablou de Luchian valora doar 200 lei. Experții au găsit și un fals. În vila lui Iohannis nu au putut intra CITEȘTE ȘI După semnalul Profit.ro, RA-APPS și-a reevaluat operele de artă la peste 6,5 milioane euro. În vechiul inventar, un tablou de Luchian valora doar 200 lei. Experții au găsit și un fals. În vila lui Iohannis nu au putut intra

Astfel, deputații au amendat, fără prea multe detalii, proiectul de lege transmis de Guvern, stabilind că: ”Titularul permisului de conducere are dreptul să obțină istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice în una din următoarele modalități:

a) de pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române;

b) de la orice structură de poliție rutieră”. 

Printr-un alt amendament a fost stabilit termenul pentru funcționarea paginii de internet: ”În termen de 90 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, Inspectoratul General al Poliției Române creează pe site-ul propriu o pagină specială privind istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice”.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Comisia Europeană amenință România cu infringement pentru modificări la schimbarea conducerii Consiliului Concurenței. Istoria disputei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Comisia Europeană amenință România cu infringement pentru modificări la schimbarea conducerii Consiliului Concurenței. Istoria disputei

Cum decretul de promulgare trebuie publicat în aceste zile în Monitorul Oficial, rezultă că peste 3 luni, cel mai târziu, adică la începutul lunii aprilie, șoferii ar trebui să poata descărca online istoricul snacțiunilor de circulație.

Rămâne de văzut însă dacă Poliția Română va respecta termenul de implementare și dacă noul sistem va și funcționa. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
șoferi
istoric
sancțiuni
online
aplicație
certificat
poliția
proiect
3 luni
promulgare
iohannis