Șoferii vor verifica și descărca online istoricul sancțiunilor de circulație

Șoferii vor verifica și descărca online istoricul sancțiunilor de circulație

sursa foto Poliția Română

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 dec 2022

Șoferii vor avea, de anul viitor, dreptul de a vizualiza în aplicația specifică a Poliției Rutiere propriul istoric al sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, respectiv eventuale amenzi sau puncte de penalizare primite, și vor putea descărca online un certificat în acest sens, conform unui proiect legislativ susținut de parlamentari de la mai multe partide și adoptat acum de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul va fi acum înaintat pentru dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

De ce este important: Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul, arată inițiatorii proiectului. Poliția Rutieră deține evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, care nu au însă acces direct la toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât și în cazul punctelor de penalizare.

De asemenea important: În prezent, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, se eliberează numai la cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Codul rutier va fi schimbat: Sancțiunile pentru vitezomani, spre înăsprire radicală, până la confiscarea mașinii CITEȘTE ȘI Codul rutier va fi schimbat: Sancțiunile pentru vitezomani, spre înăsprire radicală, până la confiscarea mașinii

Prin urmare, proiectul reglementează cadrul legal pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Conform propunerii legislative, Poliţia Română va asigura accesul direct al titularului permisului de conducere la istoricul sancţiunilor sale privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. Accesul se va realiza pe baza unui cont creat de titularul permisului.

Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor al titularului permisului de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat în format electronic.

Certificatul privind istoricul sancţiunilor referitoare la regimul circulaţiei pe drumurile publice se generează la momentul solicitării titularului permisului de conducere.

O nouă sinecură? Agenția pentru Investiții Străine din subordinea lui Ciucă va avea peste 250 de angajați, din care 76 în străinătate, și 125 de mașini la dispoziție. Ministerul Antreprenoriatului, ciuntit CITEȘTE ȘI O nouă sinecură? Agenția pentru Investiții Străine din subordinea lui Ciucă va avea peste 250 de angajați, din care 76 în străinătate, și 125 de mașini la dispoziție. Ministerul Antreprenoriatului, ciuntit

În termen de 30 de zile de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Afacerilor Interne va elabora normele metodologice de aplicare a noilor prevederi.

Senatorii au stabilit noua lege va intra în vigoare la data de 30 septembrie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
șoferi
istoric
sancțiuni
online
aplicație
certificat
poliția
proiect