Șoferii ar putea verifica și descărca online istoricul sancțiunilor de circulație

Șoferii ar putea verifica și descărca online istoricul sancțiunilor de circulație

sursa foto Poliția Română

Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2022

Șoferii vor avea dreptul de a vizualiza în aplicația specifică a Poliției Rutiere propriul istoric al sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, respectiv eventuale amenzi sau puncte de penalizare primite, și vor putea descărca online un ceritificat în acest sens, prevede un proiect legislativ susținut de parlamentari de la mai multe partide.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condițiile în care, potrivit legislației rutiere, la cumulul a cel puțin 15 puncte de penalizare, conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul, arată inițiatorii proiectului. Poliția Rutieră deține evidența tuturor sancțiunilor aplicate conducătorilor auto, care nu au însă acces direct la toate sancțiunile pe care le-au primit de-a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât și în cazul punctelor de penalizare.

Mai este bine de știut: În prezent, certificatele privind istoricul sancțiunilor privind regimul circulației pe drumurile publice, se eliberează numai la cerere depusă la sediul serviciului poliției rutiere din județul care are în evidență conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post. CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post.

Prin urmare, proiectul reglementează cadrul legal pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent şi neîngrădit la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Conform propunerii legislative, Poliţia Română va asigura accesul direct al titularilor permiselor de conducere la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul nr. 141 din 15 septembrie 2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. 

Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor al titularilor permiselor de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat oniine.

Certificatul privind istoricul sancţiunilor referitoare la regimul circulaţiei pe drumurile publice se generează la momentul solicitării titularului permisului de conducere, în format online.

Guvernul avizează noul document obligatoriu la înstrăinarea unui autovehicul CITEȘTE ȘI Guvernul avizează noul document obligatoriu la înstrăinarea unui autovehicul

În termen de 30 de zile de la data publicării noii legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Afacerilor Interne va elabora normele metodologice de aplicare a noilor prevederi.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
șoferi
istoric
sancțiuni
online
aplicație
certificat
poliția
proiect