Londra extinde la nivelul întregului oraș taxa de circulație pentru vehiculele poluante

Londra extinde la nivelul întregului oraș taxa de circulație pentru vehiculele poluante
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2022

Primarul Londrei a anunțat că va extinde la nivelul întregii capitale britanice începând din vara anului 2023 taxa de circulație pentru vehiculele poluante și că intenționează să încurajeze, în paralel, utilizarea mașinilor electrice, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stabilită doar în perimetrul centrului Londrei în momentul introducerii sale din 2019, zona ULEZ (Ultra Low Emission Zone / Zona cu Emisii Ultrascăzute) a fost deja considerabil extinsă în 2021. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat vineri că o va extinde începând din 29 august 2023 la nivelul întregii diviziuni administrative Greater London, în care locuiesc 9 milioane de persoane, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să studieze în țară. Câți studenți români sunt în Marea Britanie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul britanic ar putea interzice studenților străini să studieze în țară. Câți studenți români sunt în Marea Britanie

În plină criză declanșată de creșterea costului vieții, introducerea unei noi taxe a fost "una dintre cele mai grele decizii luate vreodată", a dezvăluit Sadiq Khan, însă poluarea aerului îi face pe londonezi să devină bolnavi "din leagăn și până în mormânt".

"În final, sănătatea publică este mai importantă decât oportunismul politic. Cinci milioane de persoane suplimentare vor putea să respire un aer mai curat", a adăugat primarul londonez, membru al Partidului Laburist.

În paralel, Sadiq Khan și-a anunțat joi intenția de a menține Londra în avangarda "revoluției" mașinilor electrice prin adăugarea unui număr de 100 de puncte de reîncărcare ultrarapidă în întregul oraș. Acestea vor permite încărcarea completă a bateriei unui vehicul electric în 20-30 de minute.

Conform municipalității locale, capitala britanică deține deja peste 11.000 de puncte de reîncărcare, adică unu la patru vehicule electrice înmatriculate în Londra. Primăria dorește să creeze de asemenea 4.500 de locuri de muncă asociate dezvoltării sectorului electric.

Mașinile electrice nu sunt vizate de extinderea zonei ULEZ.

Această extindere reprezintă "o veste bună pentru sănătatea tuturor londonezilor", au declarat pe Twitter reprezentanții asociației Mums for Lungs. "Poluarea aerului îi afectează pe copii chiar înainte de nașterea lor și le cauzează probleme de sănătate de-a lungul întregii vieți", au adăugat ei.

În prezent, conducătorii de automobile pe benzină fabricate înainte de 2006 (norma Euro 4) și de vehicule diesel fabricate înainte de 2015 (norma Euro 6) trebuie să plătească 12,5 lire sterline (14,8 euro) pe zi pentru a pătrunde în zona ULEZ. Pentru camioane și autocare, taxa este de 100 de lire sterline (116 euro) pe zi. Taxiurile sunt exceptate.

În plus, "o taxă de congestionare", o plată urbană de 15 lire sterline pe zi se aplică în zona ultracentrală a Londrei pentru toate vehiculele, pentru a reduce traficul rutier.

Potrivit unui raport din 2019, poluarea aerului s-a aflat la originea a aproximativ 1.000 de spitalizări pe an la Londra între 2014 și 2016. 

viewscnt
Afla mai multe despre
londra
masini
taxe