Marea Britanie inaugurează prima sa linie de autobuze care se conduc singure

Marea Britanie inaugurează prima sa linie de autobuze care se conduc singure
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2023

O linie de autobuze autonome va intra în circulație săptămâna viitoare la Edinburgh, o premieră în Regatul Unit, deși șoferii vor rămâne în vehicule pentru a prelua controlul în caz de urgență, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Tehnologia de autonomie prezentă la aceste autobuze a fost deja testată, dar aceasta este prima data când este folosită pe o linie de autobuz”, a declarat Peter Stevens, director de afaceri publice al companiei Stagecoach, în timpul unei demonstrații lângă Edinburgh, scrie G4Media.ro.

Profitul Oil Terminal s-a dublat în T1 2023, grație creșterii tarifelor și majorării importurilor de motorină, inclusiv ca urmare a războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI Profitul Oil Terminal s-a dublat în T1 2023, grație creșterii tarifelor și majorării importurilor de motorină, inclusiv ca urmare a războiului din Ucraina

Această nouă linie, cu o lungime de aproximativ 22 de kilometri, situată în vestul capitalei scoțiene, urmează să transporte aproximativ 10.000 de pasageri pe săptămână.

În cele cinci autobuze care se conduc singure cu viteză de până la 50 km/h va fi în continuare prezent un șofer pentru a verifica buna funcționare a tehnologiei, așa cum prevede legea britanică care nu autorizează deocamdată circulația vehiculelor complet autonome pe drumurile publice.

Un alt agent va fi la bord pentru a verifica biletele și a răspunde la întrebările utilizatorilor.

Un sistem dotat cu inteligență artificială va detecta alte vehicule de pe drum pentru a evita coliziunile, în timp ce camerele și un radar vor scana drumul pentru a evita pietonii.

Potrivit lui Peter Stevens, serviciul va fi mai sigur și mai eficient, cu economii de combustibil de până la 20%. „Sistemul poate răspunde mai repede decât timpul de reacție al unui om” atunci când este necesar, a explicat el.

ULTIMA ORĂ Rata anuală a inflației a scăzut la 11,23% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata anuală a inflației a scăzut la 11,23%

Și cu cât autobuzele circula mai mult, cu atât vor colecta mai multe date pentru a „avansa timpul de deplasare în autonomie”, a adăugat sursa citată.

Acest serviciu este „ceva nou, interesant de văzut, o parte a revoluției noastre tehnologice”, a afirmat Callum Jones, șofer de autobuz.

În 2021, un autobuz electric fără șofer a fost pus în funcțiune în Malaga, Spania, un proiect prezentat ca o premieră în Europa. Teste au fost, de asemenea, efectuate în Coreea de Sud în același an și în Singapore la începutul anului 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
autobuze