Măsură pregătită pentru a combate taximetria liegală: Activitatea și staționarea taxiurilor vor fi permise doar în anumite zone. Firmele și persoanele care efectuează transport fără licență vor fi amendate mai ușor

Măsură pregătită pentru a combate taximetria liegală: Activitatea și staționarea taxiurilor vor fi permise doar în anumite zone. Firmele și persoanele care efectuează transport fără licență vor fi amendate mai ușor
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 iul 2018

Taximetriștii nu vor putea efectua transport public de persoane sau să staționeze, cu scopul efectuării transportului în regim de taxi, decât în interiorul localității pentru care au primit autorizare, prevede un proiect pregătit de autorități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere prevede acum că: ”se interzice taxiurilor să efectueze transport public de persoane în regim de taxi sau să staționeze în vederea efectuării în mod permanent a unor astfel de transporturi în interiorul unei localități, alta decât localitatea de autorizare”.

Autoritățile arată că expresia ”în mod permanent” atrage interpretări diferite în practică, întrucât este dificil de dovedit caracterul permanent al faptei.

Prin urmare, conform proiectului de act normativ pregătit, va fi eliminată din lege expresia ”în mod permanent”, astfel încât va fi interzisă complet efectuarea de transport în regim de taxi sau staționarea pentru a prelua comenzi într-o altă localitate decât cea pentru care taximetristrul deține autorizare.

Decizie finală: Perioada în care amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare CITEȘTE ȘI Decizie finală: Perioada în care amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate - extinsă de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare

Aceeași modificare, cu eliminarea expresiei ”în mod repetat”, este propusă și la la art. 55, pct. 3, lit. h) din Legea taximetriei.

Articolul respectiv prevede o amendă cuprinsă între 1.000-5.000 lei pentru persoanele fizice sau juridice în cazul efectuării în mod repetat de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul, fără autorizație de taxi valabilă.

Autoritățile arată că măsurile se impun în urma creșterii ”activităților de transport de persoane în regim de taximetrie cu încălcarea prevederilor legale, cu caracter de fenomen permanent”, imposibilității sancționării faptelor de piraterie în transportul de persoane în regim de taximetrie și necesității stringente a scăderii evaziunii fiscale generată de practicile ilicite în transportul rutier de persoane în regim de taximetrie.

FOTO Cum va arăta viitorul Duster Coupe - prima imagine publicată de Renault. Modelul, inspirat de BMW X4, va fi vândut în Europa sub sigla Dacia. Lansarea, anunțată la Moscova CITEȘTE ȘI FOTO Cum va arăta viitorul Duster Coupe - prima imagine publicată de Renault. Modelul, inspirat de BMW X4, va fi vândut în Europa sub sigla Dacia. Lansarea, anunțată la Moscova

Noul proiect de act normativ vine după ce recent Guvernul a lansat un proiect de lege care legalizează ca dispecerate aplicațiile online folosite ca taxi, în contextul disputei acestora cu serviciile de ridesharing, și prevedea aceleași măsuri pentru combaterea ”pirateriei” în domeniu.

Proiectul lansat în dezbatere în urmă cu două luni stabilea, în mod identic și fără echivoc, interdicția taxiurilor de a efectua transport public de persoane în regim de taxi sau de a  staționa în vederea efectuării a unor astfel de transporturi în interiorul unei localități, alta decât localitatea de autorizare, prin eliminarea din norma juridică a expresiei “în mod permanent”.

Practic, prin noul act normativ autoritățile renunță la prevederile pregătite privind legalizarea aplicațiilor online ca dispecerate de taxi.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxi
stationare
localitate
autorizare
licenta
amenda
proiect
lege
disceperat
aplicatii
online