Ministrul Mediului a anunțat data la care începe programul "Rabla" 2022

Ministrul Mediului a anunțat data la care începe programul "Rabla" 2022
scris 7 ian 2022

 

Ediția din acest an a programului "Rabla" va demara pe data de 4 februarie, în Vinerea Verde, iar săptămâna viitoare vom avea toate elementele și le vom prezenta, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

"În câteva zile se finalizează Programul "Rabla" pentru versiunea 2022 - 2024. Am promis asociațiilor de profil predictibilitate și dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu închiderea porților imediat după terminarea banilor, ci o etapizare și o predictibilitate în ceea ce privește finanțarea și avantajele unui asemenea program. La ora actuală există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere mașini noi, inclusiv pentru a susține industria autohtonă de producere a autoturismelor. Programul "Rabla" pentru acest an va fi lansat în 4 februarie, în Vinerea Verde. Programul, așa cum va fi propus, va fi gata probabil mâine. Săptămâna viitoare vom avea toate elementele și le vom prezenta", a menționat Tanczos, citat de Agerpres.

VIDEO General Motors va lansa versiunea electrică a camionetei Chevrolet Silverado în 2023, în două etape CITEȘTE ȘI VIDEO General Motors va lansa versiunea electrică a camionetei Chevrolet Silverado în 2023, în două etape

În 2021, programele "Rabla Clasic" și "Rabla Plus" au demarat pe data de 26 aprilie atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Anul trecut, prima de casare de la "Rabla Clasic" a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, la fel și ecobonusul pentru tehnologia hibrid - de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum și ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km - de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

În același timp, la noua ediție a programului "Rabla Plus" s-a păstrat prima de casare de 10.000 de euro pentru "full electric" și de circa 4.500 de euro pentru mașini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cei care doreau să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric au putut beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul "Rabla Clasic", în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului "Rabla Plus".

După ce, la finele lunii noiembrie, AFM a decis suspendarea sesiunilor de înscriere în cadrul programelor "Rabla Clasic" și "Rabla Plus", începând cu data de 3 decembrie, dar și pentru "Casa Eficientă Energetic", din 15 decembrie, "pentru o eficientizare a liniilor de finanțare", la jumătatea lunii decembrie instituția a anunțat suplimentarea bugetelor primelor două programe guvernamentale cu câte 300 de milioane de lei. "Sumele vor fi utilizate în acest an doar pentru asigurarea fondurilor necesare aprobării dosarelor de acceptare depuse de solicitanții persoane juridice în cadrul sesiunilor încheiate în data de 2 decembrie", preciza AFM, într-un comunicat de presă. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla
masini
buget