Parcul auto al României a ajuns pentru prima dată în istorie la 10 milioane vehicule. Dacia și VW, în premieră la egalitate după 33 de ani de la Revoluție. Logan și Golf, mașinile preferate ale românilor

Parcul auto al României a ajuns pentru prima dată în istorie la 10 milioane vehicule. Dacia și VW, în premieră la egalitate după 33 de ani de la Revoluție. Logan și Golf, mașinile preferate ale românilor

Foto - Presse750 | Dreamstime.com

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 feb 2023

Parcul auto al României a ajuns pentru prima dată în istorie la 10 milioane de vehicule, din care aproape 8 milioane sunt autoturisme. Vechimea autovehiculelor aflate în circulație este una foarte mare, în continuare, trei sferturi având mai mult de 12 ani.

România a depășit pragul de 10 milioane de vehicule pe șosele, conform datelor privind înmatriculările, la finalul anului 2022, analizate de Profit.ro. Dintre acestea, aproape 80% sunt autoturisme, adică 7.865.186 vehicule, iar alte 1.060.178 sunt vehicule comerciale, diferența fiind dată de tractoare, vehicule speciale, motociclete și remorci diverse.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ FOTO Un autocar românesc s-a răsturnat în Slovenia, trei pasageri au murit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Un autocar românesc s-a răsturnat în Slovenia, trei pasageri au murit
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În segmentul autoturismelor, există o categorie extrem de numeroasă a mașinilor cu o vechime de peste 20 de ani, mașini cu normă de poluare non-euro, care însumează peste 2,4 milioane de unități, aproximativ o treime din totalul autoturismelor aflate în circulație. Alte aproape 2,4 milioane de autoturisme au o vechime între 16 și 20 de ani, cu un grad aproape la fel de mare de poluare și de riscuri de defecțiuni tehnice.

Autoturismele cu o vechime rezonabilă, între 0 și 10 ani, însumează doar aproximativ 1,5 milioane de unități, adică mai puțin de 20%, dintre care aproximativ 700.000 au până la cinci ani vechime.

Din punct de vedere al sistemului de propulsie, mai mult de jumătate din vehiculele în circulație sunt echipate cu motoare diesel, ceea ce în categoria autoturisme se traduce printr-un volum de 3,9 milioane de mașini care produc particule de fum. Un număr apropiat, 3,7 milioane, sunt autoturisme cu motoare clasice pe benzină, în timp ce autoturismele complet electrice au ajuns la 24.700 unități, adică 0,3% din parcul de autoturisme al României. Mașinile cu motorizări hibrid au ajuns la un total de 127.331 unități, respectiv 1,6% din parcul aflat în circulație.

GRAFICE Primele cifre financiare ale Dacia din istorie privind contribuția mărcii românești la Renault: Aportul la profit este foarte mare. „O poveste de succes fără sfârșit” CITEȘTE ȘI GRAFICE Primele cifre financiare ale Dacia din istorie privind contribuția mărcii românești la Renault: Aportul la profit este foarte mare. „O poveste de succes fără sfârșit”

După 33 de ani de la Revoluție, adică de la momentul în care pe străzile României circulau în proporție de 99% doar autoturisme Dacia, am ajuns în momentul în care marca Volkswagen a egalat și a depășit mașinile mărcii autohtone, cu puțin peste 6.000 de mașini.

Ambele au înmatriculate în circulație câte 1,37 milioane de autoturisme fiecare. Pe locul al treilea este Opel, la foarte mare distanță, cu 750.000 de autoturisme, iar pe locul patru Ford, cu 578.700 de autoturisme. Cele mai multe modele aflate pe șosele sunt Dacia Logan, 472.700, și VW Golf, 438.300.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcul auto al romaniei
vehicule in circulatie
cele mai vandute masini
modele preferate de romani