Premierul Italiei face presiuni pentru ca UE să aprobe acordul dintre Lufthansa și ITA

Premierul Italiei face presiuni pentru ca UE să aprobe acordul dintre Lufthansa și ITA
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 sep 2023

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, pune presiune pe Comisia Europeană să sprijine acordul prin care grupul german Lufthansa va prelua o participație minoritară la ITA Airways, o companie aeriană italiană succesoare a fostei Alitalia, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Este straniu că Executivul comunitar blochează soluția la problema ITA", a declarat duminică Meloni, după reuniunea G20 din New Delhi, India.

Skoda oprește producția unei uzine. A rămas fără piese CITEȘTE ȘI Skoda oprește producția unei uzine. A rămas fără piese

Lufthansa, care operează deja brandurile Swiss, Austrian Airlines și Brussels Airlines, a anunțat în aprilie că va achiziționa o participație de 41% la ITA Airways, printr-o investiție inițială de 325 milioane de euro, obiectivul fiind de a prelua controlul complet în viitor, scrie Agerpres.

Comisia Europeană încă nu a aprobat acordul. Decizia este de competența comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni. Fost premier al Italiei, social democratul Gentiloni ar putea fi un rival pentru partidul politic de extremă dreaptă Fratii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) al lui Meloni.

Tranzacția este analizată de autoritățile de concurență, atât la nivel național, cât și european.

La nivelul UE se va acorda o atenție sporită dacă va fi creată o situație de monopol la aeroporturile din Roma și Milano.

În urma acordului cu ITA, Lufthansa va avea o cotă de piață într-un mediu dominat de companii aeriene low-cost, cum ar fi Ryanair (Irlanda) și Easyjet (Marea Britanie).

De asemenea, Lufthansa este interesată de preluarea companiei aeriene portugheze TAP.

În 2022, ITA a raportat pierderi de aproximativ 486 milioane de euro, pe fondul efectelor pandemiei și al creșterii prețurilor la combustibili. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ita
lufthansa