Primele efecte ale fuziunii FCA - PSA: mașinile italiene vor primi platforme mai noi de la Peugeot

Primele efecte ale fuziunii FCA - PSA: mașinile italiene vor primi platforme mai noi de la Peugeot
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 dec 2019

Una dintre deciziile importante, care vor veni în urma fuziunii dintre PSA și FCA, este trecerea la platforme comune: mașinile italiene vor migra către platformele franceze, mai moderne.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fuziunea dintre PSA și FCA va genera, așa cum au anunțat companiile, sinergii de aproape 4 miliarde euro, care vor veni, în cea mai mare parte a lor din achiziții comune și din reducerea costurilor de producție pentru cele mai multe dintre modele. Una dintre mișcările strategice care va conduce la aceste reduceri de costuri va fi trecerea mașinilor Fiat și Chrysler pe platformele Peugeot și Citroen, platforme noi-nouțe, în care s-au investit deja miliarde de euro. Sunt estimate, în prezentarea fuziunii, 2,6 milioane de mașini ce vor fi construite pe platforma de segment C și D, numită EMP2, și 3 milioane de mașini pe platforma mică, CMP. Vor rămâne pe platformele actuale doar SUV-urile mari de la Jeep și pickup-urile Ram.

STUDIU: Industria auto mondială încetinește și este obligată să se reinventeze, marcată de reglementări stricte CITEȘTE ȘI STUDIU: Industria auto mondială încetinește și este obligată să se reinventeze, marcată de reglementări stricte

În timp ce platformele Fiat Chrysler sunt învechite, neactualizate și incapabile să găsduiască și motorizări electrice, platformele PSA sunt proaspăt finalizate, fiind gata să utilizeze orice tip de propulsie, inclusiv electrică. Modele precum DS3, Peugeot 208 și Opel Corsa au sub caroserie această platformă tehnică. Cealaltă platformă se regăsește pe Peugeot 3008, 5007, DS 7 Crossback, Citroen C5 Aircross și Opel Grandland. Deocamdată nu exsită niciun model electric dezvoltat pe această platformă, dar ea va primi acest tip de motorizare în curând.

Modelele care nu vor beneficia de noile platforme vor fi în special mașinile mari din SUA, construite pe șasiu, cum sunt pickup-urile, off-roaderele Jeep (Wrangler și Gladiator), dar și celelalte modele cu propria platformă, respectiv sedanurile Chrysler și Dodge, SUV-urile Jeep Gran Cherokee și Dodge Durango. De asemenea, vanurile comerciale vor avea propria platformă.

viewscnt
Afla mai multe despre
psa fiat chrysler
fuziune psa fca
carlos tavares
peugeot fiat