Autoritatea din Comunicații a desemnat Poșta Română ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale

Autoritatea din Comunicații a desemnat Poșta Română ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale
scris 19 dec 2019

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat miercuri că, în urma finalizării procedurii de desemnare a furnizorului de serviciu universal derulată în perioada octombrie – decembrie 2019, a comunicat Poștei Române decizia privind desemnarea sa ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2024.

Decizia a fost publicată pe pagina de internet a ANCOM, scrie News.ro.

"Serviciile poștale incluse în sfera serviciului universal sunt: colectarea, sortarea, transportul și livrarea trimiterilor poștale interne și internaționale având ca obiect trimiteri de corespondență, imprimate și pachete mici, în greutate de până la două kg (inclusiv); colectarea, sortarea, transportul și livrarea coletelor poștale interne și internaționale, în greutate de până la 10 kg (inclusiv); distribuirea coletelor poștale cu limite de greutate între 10 kg și la 20 kg (inclusiv) expediate din afara teritoriului României către o adresă aflată pe teritoriul acesteia; serviciul de trimitere recomandată; serviciul de trimitere cu valoare declarată; colectarea, sortarea, transportul și livrarea cecogramelor interne și internaționale și serviciul de distribuire a taloanelor de plată a drepturilor de protecție socială și a documentelor de informare întocmite de Casa Națională de Pensii Publice la domiciliul beneficiarilor, în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, indiferent de numărul de trimiteri poștale care fac obiectul acestui serviciu", arată un comunicat al ANCOM.

Anunț oficial de fuziune PSA și FCA. Noua entitate va deveni al patrulea constructor auto mondial în volume și al treilea după cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Anunț oficial de fuziune PSA și FCA. Noua entitate va deveni al patrulea constructor auto mondial în volume și al treilea după cifra de afaceri

Trimiterile în număr mare, astfel cum sunt definite de legislația din domeniul serviciilor poștale, nu sunt incluse în sfera serviciului universal.

Dreptul de acces la serviciul universal reprezintă dreptul utilizatorilor de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poștale incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

"În calitate de furnizor de serviciul universal, Compania Națională Poșta Română beneficiază, printre altele, de dreptul de a acționa în relațiile internaționale și de a încheia acorduri operaționale, de a utiliza formularele internaționale specifice, precum și de dreptul de a aplica tarife speciale pentru toți utilizatorii și integratorii în condiții transparente și nediscriminatorii, atât cu privire la tarifele propriu-zise, cât și cu privire la condițiile asociate acestora", spun reprezentanții autorității.

În vederea asigurării accesului utilizatorilor la serviciile din sfera serviciului universal, CNPR are, printre altele, obligația de a asigura, în fiecare localitate de pe teritoriul României, cel puțin o colectare de la fiecare punct de acces și cel puțin o livrare la fiecare adresă indicată, în fiecare zi lucrătoare, minimum cinci zile pe săptămână, mai puțin în localitățile aflate în situații geografice excepționale unde frecvența de livrare stabilită de ANCOM este mai redusă.

Totodată, tarifele practicate de CNPR pentru prestarea serviciilor poștale din sfera serviciului universal trebuie să fie accesibile, uniforme, transparente, nediscriminatorii și fundamentate în funcție de costuri, avându-se în vedere eficiența economică, asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, precum și dezvoltarea rețelei poștale publice.

În luna septembrie a acestui an, ANCOM a adoptat, în urma unui proces de consultare publică, o nouă procedură de desemnare a furnizorului de serviciu universal. Conform acestui act normativ, orice furnizor de servicii poștale poate fi desemnat furnizor de serviciu universal dacă este autorizat să furnizeze serviciile incluse în sfera serviciului universal și solicită desemnarea printr-o cerere către ANCOM.

În urma lansării anunțului de intenție privind desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale în data de 7 octombrie 2019, a fost înregistrată o singură cerere de desemnare, și anume din partea CNPR. Rezultatele procesului de analiză a documentației depuse de CNPR s-au concretizat în sensul propunerii ANCOM pentru desemnarea CNPR ca furnizor de serviciu universal, în condițiile stabilite prin legislația în vigoare din domeniul serviciilor poștale.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
posta romana