Raport al Corpului de control al premierului despre problemele de la Aeroporturi București: Lipsa investițiilor, falsuri în înscrisuri și remunerări ilegale

Raport al Corpului de control al premierului despre problemele de la Aeroporturi București: Lipsa investițiilor, falsuri în înscrisuri și remunerări ilegale
scris 7 feb 2018

Corpul de control al premierului a descoperit o serie de nereguli la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, printre care lipsa investițiilor, falsuri în înscrisuri și remunerări ilegale, potrivit documentelor publicate de site-ul aviation-headlines.ro.

Controlul a avut loc la sediul CNAB din Otopeni, iar perioada verificată a fost 1 ianuarie 2013 – 15 octombrie 2017, potrivit documentelor publicate. Raportul a fost finalizat în 20 octombrie 2017, scrie News.ro.

Una dintre neregulile descoperite este cea legată de neactualizarea actului constitutiv al CNAB în conformitate cu Ordonanța de Urgență din 2011 privind guvernanța corporativă a companiilor publice. Astfel, deși au fost introduse noi reguli privind administrarea companiilor cu capital integral sau majoritar de stat, ”Adunarea generală a acționarilor CNAB SA nu a întreprins demersuri pentru actualizarea Actului constitutiv al companiei”, potrivit documentelor prezentate.

Totodată, din cei cinci membri numiți în Consiliul de administrație în data de 19 aprilie 2013, doar Radu Merica a fost nominalizat pe lista scurtă a candidaților recomandați de consultant, deși toate numirile ar fi trebuit să fie făcute pe baza selecției efectuate de către un expert independent. În plus, la nivelul companiei nu există un regulament de organizare și funcționare a comitetelor consultative, așa cum prevede legea, potrivit documentelor prezentate. Mai mult, la nivelul celor două comitete consultaive, nu au fost întocmite înscrisuri care să ateste activitatea desfășurată.

Franța interzice utilizarea telefoanelor mobile în mașini, chiar și când acestea sunt trase pe dreapta CITEȘTE ȘI Franța interzice utilizarea telefoanelor mobile în mașini, chiar și când acestea sunt trase pe dreapta

Totodată, în perioada 19 aprilie 2013 – 29 mai 2014, cei patru administratori neexecutivi ai Consiliului de administrație ai CNAB au încasat, în calitate de membri ai celor două comitete consultative, o sumă netă de 138.808 lei doar prin simpla calitate de membru, fără ca acordarea acestei remunerații să fie condiționată de desfășurarea unei activități și fără a întocmi rapoarte periodice de activitate, potrivit documentelor prezentate. În plus, verificările au indicat acordarea membrilor consiliului de administrație a unei remunerații cu 212.718 lei mai mari decât limita legală, în perioada 1 iulie 2013 – 31 mai 2014, sumă care poate constitui o posibilă pagubă, potrivit documentelor publicate. În aceeași perioadă, ar fi fost acordată directorului general Radu Liviu o remunerație mai mare cu 396.561 lei mai mare decât limita legală.

Totodată, în cadrul ședinței Adunării generale ordinare a acționarilor CNAB din 29 mai 2014, fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, și-a asumat atât calitatea de președinte al ședinței, cât și cea de reprezentant al statului, deși funcția de membru al Guvernului era incompatibilă cu funcția de președinte și de reprezentant al statului, potrivit documentelor publicate.

Alte nereguli constatate în raport sunt cele legate de numirea lui Sorin Paul Stoicescu în funcția de membru al Consiliului de administrație al CNAB fără respectarea dispozițiilor legale și de stabilirea unei componente variabile a indemnizației membrilor Consiliului de administrație al CNAB, care și-au desfășurat activitatea în perioada 27 martie 2015 – 17 februarie 2016, cu încălcarea prevederilor legale.

Raportul a indicat probleme în ceea ce privește starea pistelor de decolare-aterizare. În perioada 2011-2016, au fost efectuate reparații curente, lucrări ce au fost realizate cu sincope. În cazul pistei de aterizare numărul 2 a aeroportului Henri Coandă, potrivit unei expertize tehnice elaborate în septembrie 2013, calificativul stării de degradare pentru tronsonul 1 (0 - 350 metri) a fost ”bun”, pentru tronsonul 2 (350 - 950 metri) a fost ”satisfăcător”, iar pentru tronsonul 3 (950 – 3.500 metri) a fost ”foarte bun”.

Potrivit raportelor de urmărire specială elaborate în perioada aprilie-iunie 2014, calificativele au fost semnificativ mai slabe: pentru tronsonul 1 a fost ”satisfăcător”, pentru tronsonul 2 a fost ”rău” și pentru tronsonul 3 a fost ”bun”.

Potrivit unui raport tehnic realizat în perioada februarie-mai 2016, a rezultat că principalele defecțiuni ale pistei au fost ”caracterizate de modul de comportare al materialului de colmatare utilizat pentru amenajarea rosturilor transmise de către dalele de beton de ciment în stratul de rulare din Ralumac”. Astfel, în perioada cu temperaturi scăzute, materialul de colmatare s-a rigidizat și a devenit casant, potrivit raportului.

Alte probleme semnalate au fost legate de modul în care au fost întocmite și aprobate fișele colective de prezență ale unor angajați, care au figurat cu un anumit număr de ore lucrate, deși aceștia au fost prezenți mai puține ore la serviciu, potrivit documentelor prezentate. Totodată, raportul arată probleme legate de prezența la unele cursuri de formare profesională care au avut loc în străinătate, susținute financiar de CNAB, a unor persoane care nu erau calificate să participe la aceste cursuri.

Totodată, pentru unele programe de instruire au fost aprobate mai multe zile decât durata concretă a programului respectiv. Raportul Corpului de control a indicat probleme în ceea ce privește prelungirea duratei de funcționare a companiei Bucharest International Cargo Center (BICC), specializată pe servicii de transport și depozitare a mărfurilor. În plus, documentele indică probleme în ceea ce privește recepția unui utilaj de deszăpezire marca Schmidt în locul utilajului marca Zaugg, ce a făcut obiectul unui contract de furnizare.

Totodată, raportul a arătat probleme în ceea ce privește demersurile întreprinse de CNAB pentru majorarea capitalului social al companiei cu valoarea terenurilor care au aparținut fostei Societăți Naționale ”Aeroportul Internațional București Băneasa”. Până la ora redactării acestui articol, CNAB nu a transmis o reacție oficială legată de publicarea acestui raport

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroporturi bucuresti
corp de control