Renault susține un moratoriu privind exploatările miniere marine, dând o lovitură acestei industrii

Renault susține un moratoriu privind exploatările miniere marine, dând o lovitură acestei industrii
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2022

Producătorul francez de automobile Renault susține un moratoriu asupra exploatărilor miniere marine, a declarat compania miercuri pentru Reuters, angajându-se să excludă metalele extrase de pe fundul mărilor din lanțul său de aprovizionare, într-o lovitură pentru această industrie aflată în dezvoltare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În octombrie, președintele francez Emmanuel Macron a identificat explorarea fundului mărilor drept o prioritate de investiții pentru Franța, subliniind potențialul de a obține acces la ”metale rare”, precum și o mai bună înțelegere a ecosistemelor marine, scrie News.ro.

București - orașul din Uniunea Europeană unde șoferii pierd cele mai multe ore în trafic CITEȘTE ȘI București - orașul din Uniunea Europeană unde șoferii pierd cele mai multe ore în trafic

Guvernul francez este principalul acționar al Renault, deținând o participație de 15,01%.

Decizia Renault, unul dintre cei doi mari producători de mașini ai Franței, se adaugă la presiunea exercitată asupra industriei miniere marine, care își propune să extragă metale destinate bateriilor, cum ar fi cobaltul, nichelul și manganul, din noduli de mărimea unui cartof de pe fundul mării.

Companiile care dețin licențe de explorare pe fundul mării, inclusiv The Metals Company, GSR și UK Seabed Resources - o subsidiară a diviziei Lockheed Martin  cu sediul în Marea Britanie - speră să vândă în cele din urmă metale obținute de pe fundul mării producătorilor de mașini.

Un purtător de cuvânt al Renault a declarat că apelul său pentru un moratoriu este aliniat cu poziția guvernului, deoarece Franța ”planifică să investească în explorarea fundului mării pentru a identifica potențiale soluții pentru extracția durabilă”.

Macron s-a abținut să susțină mineritul pe fundul mării, luând ân considerare controversa din jurul industriei în curs de dezvoltare despre care criticii spun că ar putea distruge specii încă nedescoperite.

”Aud deja dezbaterea venind, nu vorbesc de exploatare pentru moment, vorbesc de explorare”, a spus el într-un discurs din octombrie susținut pentru lansarea planului de investiții ”Franța 2030”.

Franța deține un contract de explorare, prin Institut Francais de Recherche pour l'Exploitation de la Mer (IFREMER), pentru o suprafață de 75.000 de kilometri pătrați în Zona Clarion-Clipperton, o vastă întindere de fund marin din Pacificul de Nord, bogată în noduli polimetalici.

Guvernul francez și IFREMER nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
exploatări miniere marine