SpaceX a câștigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru construcția viitorului modul lunar al NASA, învingând Blue Origin și Dynetics

SpaceX a câștigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru construcția viitorului modul lunar al NASA, învingând Blue Origin și Dynetics
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2021

SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, a câștigat un contract de aproape 3 miliarde de dolari pentru construcția viitorului modul lunar cu echipaj uman al NASA, învingând Blue Origin, a lui Jeff Bezos, și Dynetics, divizie a companiei Leidos, transmite CNBC, preluat de News.ro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”Este încă un pas, într-un grup incitant de pași, care ne va duce la un sistem durabil de aselenizare umană pe Lună”, a declarat Kathy Lueders, liderul programului de zbor spațial uman al NASA, în anunțul agenției.

Contractul SpaceX are o valoare de 2,89 miliarde de dolari. Washington Post a raportat pentru prima dată despre victoria SpaceX.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Regulile pregătite la spectacole și concerte din 1 iunie: Acces permis doar persoanelor care acceptă să le fi luată temperatura, intrare/ieșire într-o anumită ordine, mască plus scenariu care impune vaccinarea sau test PCR CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Regulile pregătite la spectacole și concerte din 1 iunie: Acces permis doar persoanelor care acceptă să le fi luată temperatura, intrare/ieșire într-o anumită ordine, mască plus scenariu care impune vaccinarea sau test PCR

NASA a acordat anul trecut celor trei echipe contracte de 967 milioane de dolari și contracte pe 10 luni, pentru a începe lucrul la conceptele de aselenizare, în cadrul programului său Human Landing Systems sau HLS.

SpaceX a primit cea mai mică sumă dintre cele trei companii, 135 de milioane de dolari. Dynetics a primit 253 milioane dolari, iar Blue Origin a câștigat 579 milioane dolari.

NASA era de așteptat să aleagă două dintre cele trei echipe, iar decizia de a selecta doar SpaceX a venit ca o surpriză.

Ministrul Finanțelor: Am prelungit cu 10 luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale restante la data de 31 martie 2020 CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Am prelungit cu 10 luni perioada în care contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale restante la data de 31 martie 2020

Pentru programul HLS, compania lui Musk a oferit o variantă a rachetei sale Starship, prototipuri pe care SpaceX le-a testat la instalația sa de dezvoltare din Boca Chica, Texas.

Compania a efectuat mai multe zboruri de testare de succes ale Starship, dar încercările de aterizare după ultimele patru zboruri la mare altitudine s-au încheiat cu o varietate de explozii.

NASA a spus că astronauții săi vor folosi Starship pentru a se transfera de pe nava spațială Orion a agenției, atunci când capsula ajunge pe orbita lunară.

S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România CITEȘTE ȘI S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România

HLS face parte din misiunea Artemis a NASA, de a aduce astronauți pe Lună până în 2024. Misiunea a fost anunțată de administrația președintelui Donald Trump.

Secretarul de presă al președintelui Joe Biden a indicat că actuala administrație se așteaptă să continue cu Artemis.

Compania spațială a lui Bezos și-a dezvăluit planurile de a construi un lander lunar cu echipaj în 2019, anunțând că va colabora cu giganții din industrie Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper în acest efort.

Dynetics, deținută de Leidos, a făcut echipă cu Sierra Nevada Corporation pentru conceptul său.

viewscnt
Afla mai multe despre
spacex
elon musk proiecte spatiale
spacex nasa modul selenar