Adunarea Acționarilor de la Șantierul Naval Damen Shipyards Mangalia a respins planul companiei de a concedia colectiv aproape 100 de salariați, de a reloca alți circa 50 și de a externaliza unele activități, cu votul decisiv "împotrivă" al acționarului majoritar, compania de stat Șantierul Naval 2 Mai SA din portofoliul Ministerului Economiei, care deține 51% din capitalul șantierului, relevă date analizate de Profit.ro. Acționarul minoritar olandez Damen Holding BV (49%), care exercită însă controlul operațional asupra companiei, conform înțelegerii din 2018, de la ieșirea din acționariat a coreenilor de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, a votat în favoarea concedierii colective.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Planul respins de stat și anunțat în premieră de Profit.ro prevedea disponibilizarea prin concediere colectivă a 96 de salariați, în linie cu evoluția portofoliului de comenzi de nave al Damen Shipyards Mangalia, relocarea altor 48 de angajați, ca urmare a reducerii activității societății, precum și externalizarea activităților electrice, de tâmplărie, de vopsire și de montaj de schele, prin transfer de întreprindere către firme specializate. Inițial se avea în vederea concedierea a 228 de salariați, număr redus ulterior, după negocieri cu sindicatele, la 108, după aceea la 96 și în cele din urmă la zero, cel puțin deocamdată.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Potrivit celor mai recente date publice disponibile, Damen Shipyards Mangalia a terminat anul 2020 cu pierderi de peste 108 milioane lei, la venituri de 407 milioane lei (din care cifră de afaceri doar 88,5 milioane lei), și cu un număr mediu de circa 2.100 de salariați.
În același timp, noul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu (GNM), Mărioara Artemis Gâtej, numită în funcție pe 27 octombrie anul trecut de către premierul PNL de atunci, Florin Cîțu, a fost desemnată după circa o săptămână, pe 5 noiembrie 2021, și în poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA, cu mandat până în noiembrie 2022.
Actualul ministru al Economiei, susținut de PSD, Florin Spătaru, a lucrat fără întrerupere la Damen România din 1995 încoace, din 2009 pe poziția de director de HR și Afaceri Corporatiste.
Garda de Mediu merge în inspecție și control la companii precum Damen, pentru a verifica respectarea legislației specifice, și poate dicta și sancțiuni, inclusiv financiare, în caz de neconformitate.
CITEȘTE ȘI VIDEO Viktor Orban intervine pe piață și îngheață prețurile la o serie de alimenteDe altfel, în 2020, între Gardă și șantier a început un litigiu în justiție, după ce inspectorii GNM Constanța au sancționat Damen Shipyards Mangalia cu amendă de 50.000 de lei pentru că nu ar fi respectat obligația legală de a solicita revizuirea și actualizarea autorizației integrate de mediu, prin includerea în aceasta a două noi instalații cu rezervoare de argon și oxigen și echipamente pentru amestecul gazelor aflate în funcțiune, care nu figurau în autorizație. Șantierul a susținut că, la momentul inspecției, instalațiile, închiriate de la altă firmă, nu erau încă puse în funcțiune și utilizate, nefiind finalizate lucrările de instalare a lor, deci nu exista încă obligația de solicitare a revizuirii autorizației de mediu, și a contestat amenda primită în instanță, potrivit documentelor de la dosar. Procesul este încă pe rol.
Mărioara Gâtej s-a întors în toamna anului trecut în postul de comisar general al GNM, cu rang de secretar de stat, pe care l-a mai ocupat din februarie 2020 (când a fost numită de premierul PNL de atunci Ludovic Orban) până în martie 2021, când a fost înlocuită de Octavian Berceanu (USR), după instalarea la Palatul Victoria a Cabinetului PNL-USR-UDMR condus de Florin Cîțu, și trecută pe postul de comisar general adjunct.
CITEȘTE ȘI VIDEO Revoltă anti-COVID în Bulgaria, ciocniri cu poliția. Record de infectăriDupă spargerea respectivei coaliții, Cîțu l-a demis pe Berceanu de la GNM, iar ulterior a numit-o pe Gâtej, care între timp și-a exercitat și mandatul de membru din partea PNL al Consiliului Județean Galați, câștigat la alegerile locale din septembrie 2020. Gâtej este membru în Biroul Politic Județean și șefă a organizației de femei a PNL Galați.
AGA Damen Shipyards Mangalia i-a mai numit în noiembrie anul trecut, ca membri noi în Consiliul de Supraveghere al companiei, pe Florin Scarlat, membru PNL Mehedinți și director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii, pe fostul deputat PDL Cristian Ilie și pe Manuel Zaharia din Constanța. Cei trei, alături de Gâtej, i-au înlocuit în CS pe Madeline Alexander, A.M. Jansen, Adrian Zainea și Ionel Pătrașcu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Directorul Trencadis: Profitabilitatea a fost anul trecut la un nivel apropiat celui atins în 2020. Unele proiecte importante au fost însă amânate ca urmare a modificărilor repetate ale structurilor de guvernareDupă cum a relatat Profit.ro, pe 4 octombrie 2021, cu o zi înaintea de căderea Guvernului PNL Cîțu prin moțiune de cenzură, AGA acționarului majoritar al Damen Shipyards Mangalia, compania de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, a schimbat Consiliul de Administrație al societății, numind noi membri provizorii. Cel mai notoriu nume nou din CA este cel al lui Victor Paul Dobre, veteran al PNL (membru din 1991), fost ministru delegat (2012) și secretar de stat la MAI (2005-2008), ex-vicepreședinte al Consiliului Județean Galați și prefect al județului. De asemenea, Dobre a fost deputat PNL în legislaturile 2000-2004, 2008-2012, 2012-2016 și 2016-2020, precum și vicepreședinte al partidului.
Fost inginer la Șantierul Naval Galați, Victor Paul Dobre l-a sprijinit pe fostul premier Florin Cîțu în lupta pentru șefia PNL, decisă în favoarea lui Cîțu la Congresul din septembrie 2021.