Stefan Quandt, fiul salvatorului BMW în anii ’60, a devenit cel mai mare acționar al companiei

Stefan Quandt, fiul salvatorului BMW în anii ’60, a devenit cel mai mare acționar al companiei
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 21 feb 2018

Afaceristul german Stefan Quandt, fiul celui care salvat BMW de la faliment în anii ’60, Herbert Quandt, a devenit cel mai mare acționar al companiei, potrivit unui document completat la autoritatea de reglementare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stefan Quandt, afacerist german, în vârstă de 51 de ani, cu o avere estimată la peste 10 miliarde de euro, a acumulat un pachet de acțiuni la compania BMW care îl face să dețină controlul și să poată împiedica orice preluare ostilă, potrivit Automotive News, care citează documente completate de reprezentanții omului de afaceri conform cu reglementările în vigoare ale pieței de capital germane. Stefan Quandt este membru în Consiliul de Supraveghere și vicepreședinte BMW.

Stefan Quandt a deținut un pachet de 17,4% din acțiunile BMW, pe care le-a moștenit de la tatăl său, la moartea acestuia în 1982. Herbert Quandt a fost cel care a salvat BMW de la dispariție, în anii ’60, după ce moștenise de la tatăl său, un puternic industriaș german, un pachet de 30% din companie, alături de 10% din Daimler.

Aflată într-o situație precară, BMW se apropia de faliment, iar consilierii săi i-au recomandat lui Herbert să-și vândă acțiunile proprietarilor Daimler. A acceptat într-o primă fază, apoi s-a răzgândit și și-a majorat participația la 50%. Acela a fost momentul în care BMW a renăscut, au fost lansate modele noi, care au dat naștere unui nou segment de automobile, cele premium. Mai mult, Herbert a vândut acțiunile pe care le deținea la Daimler către statul Kuweit, care este și astăzi acționar semnificativ al Mercedes-Benz. Mama lui Stefan, Johanna, a fost secretara lui Herbert, devenindu-i a doua soție, după divorț. Cei doi copii ai lor, Stefan și Susanne, au primit acțiuni la BMW și au intrat în consiliul de administrație al companiei în 1997. Ceilalți copii ai lui Herbert, unul cu prima soție și trei cu a treia soție, au primit și ei acțiuni.

Vânzările Tesla Model S le-au depășit, în Europa, pe cele ale BMW Serie 7 sau Mercedes S Class. Care au fost cele mai vândute mașini electrice în 2017 CITEȘTE ȘI Vânzările Tesla Model S le-au depășit, în Europa, pe cele ale BMW Serie 7 sau Mercedes S Class. Care au fost cele mai vândute mașini electrice în 2017

În 2015, Johanna Quandt a decedat, iar pachetul său de acțiuni rămas după decesul soțului a fost preluat de Stefan, care a ajuns la 25,75%, și Susanne, care a ajuns la 20,95%. Stefan și-a crescut între timp participația la 25,83%, atingând pragul prevăzut de legislație, care asigură 75% din drepturile de vot și controlul asupra companiei. Susanne Klatten, sora lui Stefan, este considerată cea mai bogată femeie din Germania și se află pe locul 35 în lume în rândul celor mai bogați oameni. Ambii frați au moștenit acțiuni în diferite companii germane, inclusiv în indutria farma și cea chimică.

Reprezentanții familiei Quandt au declarat că membrii familiei nu intenționează să vândă acțiunile deținute la BMW. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bmw
stefan quandt
susanne quandt