Stellantis a finalizat testarea tuturor motoarelor alimentate cu motorină, pentru funcționarea cu HVO, noua generație de biodiesel, cunoscut sub numele de HVO, atât în motoare Euro 5, cât și Euro 6.
Toate motoarele diesel existente în portofoliul Stellantis sunt compatibile cu combustibilii cunoscuți sub numele HVO, așa numitele uleiuri vegetale hirdotratate (hydrotreated vegetable oil).

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Rezultatul a fost anunțat de companie la finalul testelor cu „diesel verde”, fiind comunicat că toate mașinile care au inscripționat simbolul XTL pe bușonul de alimentare cu carburant, atât cele Euro 5, cât și Euro 6, pot folosi noul carburant.
În plus, Stellantis anunță că motoarele Euro 6 din familia Multijet, cu capacități de 1.3, 1.6, 2.0, 2.2, 3.0 V6, 2.3 litri, sunt compatibile cu HVO chiar dacă nu au simbolul XTL.

Combustibilul popularizat sub numele HVO este cea mai nouă versiune de biodiesel, un produs de sinteză, obținut din diferite uleiuri și grăsimi vegetale, care poate arde în motoarele termice cu ardere prin compresie, similar cu dieselul de rafinărie. El poate fi folosit pentru alimentarea mașinilor diesel în diferite combinații cu motorina, așa cum este folosit biodieselul, cu care are în comun o parte din procesele de fabricație.
Diferențele dintre HVO și biodiesel sunt destul de importante, pentru că în cazul HVO nivelul emisiilor este foarte redus, atât pentru CO2, cât și pentru particulele specifice arderii motorinei. De asemenea, gazele toxice ale azotului au o pondere foarte mică în cazul HVO.

Cel mai mare avantaj al HVO este faptul că este obținut din surse regenerabile, în general din produse reziduale. De asemenea, are o durată de viață mult mai mare decât biodieselul, nu necesită încălzire, are o vâscozitate mai scăzută la temperaturi reduse și poate fi amestecat în orice proporție cu dieselul de rafinărie.
În plus, performanțele motoarelor alimentate cu HVO nu sunt mai slabe decât cele cu motorină, așa cum se întâmplă cu biodieselul.

În cazul biodieselului, obținut în general din ulei vegetal, prin procedee de esterificare, problemele cunoscute sunt cele legate de vâscozitatea sa, care poate crea dificultăți în sezonul rece. Acesta poate fi găsit în motorină, procentul său fiind menționat în denumire (B5, B30 sau B100, ceea ce înseamnă că produsul are 5%, 30% sau 100% biodiesel). Emisiile de noxe ale biodieselului sunt și ele cu mult mai reduse decât cele ale motorinei, de aceea este considerat un combustibil ecologic.
Sursa principală de biodiesel este rapița, dar și alte plante pot reprezenta o sursă importantă pentru acest tip de carburant.

HVO este considerat de specialiști biodieselul de nouă generație, fiind totodată complet regenerabil, ceea ce îl face unul dintre carburanții ecologici ce ar putea înlocui cel puțin o vreme produsele petroliere obținute din petrol.