Stellantis va construi taxiurile zburătoare electrice ale lui Archer

Stellantis va construi taxiurile zburătoare electrice ale lui Archer
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2023

Constructorul auto Stellantis se lansează în fabricarea de vehicule aeriene, anunțând, în cadrul marelui salon de electronice CES din Las Vegas, că va produce avioane electrice dezvoltate de compania americană Archer și destinate să devină taxiuri zburătoare, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stellantis, cunoscută pentru mărcile sale de automobile Peugeot, Citroen și Jeep, va oferi până la 150 de milioane de dolari pentru Archer și pentru aeronava sa cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), proiectată pentru a transporta patru pasageri în afară de pilot, scrie Hotnews.ro.

Amazon pregătește concedieri masive CITEȘTE ȘI Amazon pregătește concedieri masive

Denumit Midnight, acesta arată ca un avion mic cu mai multe rotoare pe aripi și este proiectat să facă călătorii consecutive de aproximativ 30 de kilometri, cu un timp de reîncărcare de aproximativ 10 minute între fiecare călătorie.

Cele două grupuri au mai avut un parteneriat în 2021, dar la o scară mai limitată, Stellantis oferind asistență tehnică și acces la lanțul său de aprovizionare.

De data aceasta, se așteaptă ca Stellantis să producă în serie aeronava în calitate de producător contractual exclusiv la uzina Archer din Covington, Georgia, în estul SUA.

A se aventura în afara producției de automobile este „o chestiune de libertate de mobilitate”, a declarat Carlos Tavares, șeful Stellantis, în cadrul unei conferințe de presă.

Stellantis s-a angajat să ofere transport „sigur, curat și accesibil”, iar parteneriatul cu Archer face parte din acest obiectiv, a spus el.

Pe lângă expertiza sa în domeniul producției în masă și cele 150 de milioane de dolari care urmează să fie plătite în 2023 și 2024 în funcție de atingerea anumitor obiective, Stellantis intenționează, de asemenea, să își mărească participația la Archer prin răscumpărarea de acțiuni pe piață.

Parteneriatul îi permite companiei Archer să accelereze producția aeronavei, care ar trebui să înceapă la sfârșitul anului 2024.

Compania americană ar trebui să fie capabilă să construiască inițial până la 650 de avioane pe an, înainte de o posibilă extindere pentru a produce până la 2.300 pe an, a declarat Adam Goldstein, cofondator și director al Archer, în timpul briefingului de presă.

De asemenea, parteneriatul ar trebui să permită companiei americane să economisească „câteva sute de milioane de dolari” atunci când își va mări producția, datorită expertizei Stellantis

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
archer
taxiuri zburătoare