Uber – ce este important de știut din punct de vedere contabil

Uber – ce este important de știut din punct de vedere contabil
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 31 aug 2017

Afacerile Uber România au crescut anul trecut de trei ori, iar profitul companiei la fel. În contextul în care și numărul românilor implicați în această activitate devine mai mare, este important de știut, din punct de vedere contabil, ce și cum trebuie făcut din perspectiva societății care prestează servicii sau a șoferului care lucrează cu Uber.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Uber a fost înființată în anul 2009 în SUA, iar în februarie 2015 a intrat pe piața românească, inițial în București, și, din 2016 și la Cluj, Brașov și Timișoara. Compania a dezvoltat o aplicație pentru tablete și smartphone-uri, prin intermediul căreia poți comanda o cursă, mașină cu șofer, la atingerea unui buton.

Contractarea serviciului și plata se desfășoară exclusiv prin intermediul Uber și nu personal cu șoferul, iar la destinație, pasagerul nu achită fizic nimic. Contravaloarea călătoriei este reținută în mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client, iar șoferii își primesc banii într-un depozit și au dreptul la o anumită cotă din nota de plată, restul rămânând companiei. Uber lucrează cu companii de transport și cu șoferi individuali. Șoferii înscriși în aplicație pot munci când vor și cât vor.

"În Romania nu există posibilitatea să colaborezi cu Uber ca persoană fizica. Pentru a fi șofer partener UBER este obligatorie colaborarea printr-un SRL sau un PFA", a declarat Alexandra Corolea, purtator de cuvant Uber.

Șofer individual (persoană fizică înregistrată fiscal) și lucrez cu Uber

Informații furnizate de Asociația Accounting All The Time (AATT)

  • Trebuie să existe contract de prestări servicii încheiat direct între persoană fizică și UBER, acel contract trebuie să prevadă obligațiile prestatorului (șoferul din România) contul bancar al acestuia și cine achita impozitul pe venitul respectiv.
  • În opinia noastră, persoana fizică desfășoară o activitate independentă și are obligația să declare la Fisc contractul respectiv și să plătească ritmic impozit 16% și contribuție la sănătate de 5,5%.
  • Uber virează contravaloarea curselor efectuate și își reține comisionul lor în baza acestor informații. Trebuie menționat că persoana fizică are registrul de încasări și plăți cerut de Fisc la desfășurarea oricărei activități independente.
Afacerile UBER în România s-au triplat în 2016, la fel și profitul net CITEȘTE ȘI Afacerile UBER în România s-au triplat în 2016, la fel și profitul net

Societatea de transport persoane "Căruța SRL", înregistrată în scop de TVA în România, încheie un parteneriat cu Uber

  • Societatea Căruță prestează, Uber încasează.
  • Uber va pune la dispoziția societății Căruța graficul curselor și sumelor încasate.
  • Uber va emite factură în numele Căruța și o va transmite către aceasta. Facturile sunt emise cu TVA pentru că societatea Căruța este plătitoare de TVA.
  • Aceste facturi Căruța le înregistrează în jurnalul de vânzări și le declara în Declarația 300 și Declarația 394.
  • Căruța încasează prin banca de la Uber, nu de la client, așa că are grijă să aloce corect încasările pe facturi.
  • Comisionul Uber! Dacă sunt înregistrați în România vor emite o factură de pe codul de România, factură reprezentând operațiunile derulate de ei aici, situație în care este de preferat să aibă cod de TVA românesc.

Societatea Căruța nu are obligații legate de Declarația 390 și nici de impozitul pentru nerezidenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
uber
contabil
monografie contabila
societate
sofer
comision