UE cere SUA același tratament în privința vehiculelor electrice ca cel aplicat Canadei și Mexicului

UE cere SUA același tratament în privința vehiculelor electrice ca cel aplicat Canadei și Mexicului
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 nov 2022

Uniunea Europeană a cerut Statelor Unite să trateze vehiculele electrice, bateriile și echipamentele pentru energie sustenabilă din blocul comunitar vândute în SUA la fel ca pe cele din Canada și Mexic, a anunțat luni Jozef Sikela, ministrul ceh al Industriei și Comerțului, a cărui țară asigură în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UE este nemulțumită că US Inflation Reduction Act discriminează efectiv producătorii auto din blocul comunitar deoarece oferă subvenții numai pentru vehiculele electrice produse în America de Nord, nu și în UE, scrie Agerpres.

VIDEO Elveția a inaugurat cel mai lung tren de pasageri din lume, cu o lungime de 2 kilometri și 100 de vagoane CITEȘTE ȘI VIDEO Elveția a inaugurat cel mai lung tren de pasageri din lume, cu o lungime de 2 kilometri și 100 de vagoane

Bruxelles-ul susține că, spre deosebire de SUA, oferă același tip de subvenții pentru bunurile din aceste sectoare produse în UE și în SUA.

Vorbind după o întâlnire la Praga a miniștrilor Comerțului din UE cu reprezentantul comercial al Statelor Unite, Katherine Tai, Sikela a dat asigurări că există de ambele părți disponibilitate pentru a se ajunge la un acord.

"Ne așteptăm la o derogare (în U.S. Inflation Reduction Act) pentru statele membre UE - ideal am vrea să fie aceleași condiții ca pentru Canada și Mexic, dar va trebui să fim realiști și vedem ce putem negocia", a declarat ministrul ceh al Industriei și Comerțului.

Problema va fi rezolvată de un grup special de acțiune, care se va întâlni pentru prima dată în această săptămână, a anunțat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Acesta a adăugat: "Ne concentrăm pe o soluție negociată, înainte de a lua în calcul alte aspecte".

Producătorii de automobile din UE sunt afectați de planul american de investiții cu privire la tranziția climatică, care acoperă o gamă variată de produse. Ratificată în vară, "US Inflation Reduction Act" este cel mai mare pachet de investiții adoptat vreodată în lupta împotriva schimbărilor climatice. Planul prevede 370 de miliarde de dolari pentru construcția de centrale eoliene, de panouri fotovoltaice și vehicule electrice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vehicule electrice
sua