Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) se află într-o etapă incipientă a pregătirii unei scheme de ajutor de stat destinată finanțării construirii și instalării de stații de reîncărcare a mașinilor electrice pe autostrăzile și drumurile naționale din România, iar instituția ia în calcul posibilitatea de a îi taxa pe investitorii beneficiari, în faza de operare a stațiilor, fie cu o sumă fixă pe kWh-ul vândut, fie cu un procent din prețul de reîncărcare perceput de aceștia șoferilor, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Banii pentru ajutorul de stat vor proveni din Fondul de Modernizare al UE, alimentat cu sume rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Fondul sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre UE cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.
Deocamdată, MTI vrea să comande un studiu pentru a vedea de câte astfel de stații de reîncărcare este nevoie în România.

″Instalarea unei infrastructuri de reîncărcare accesibile publicului pentru vehiculele electrice este inegală la nivel național, ceea ce limitează decizia de utilizare a acestor tipuri de vehicule, limitând astfel conectivitatea în întreaga UE.
Astfel, România se află în etapa în care, împreună cu celelalte state membre, trebuie să adopte abordări unitare, care să combine obiectivele bazate pe parcul de vehicule național cu obiectivele bazate pe distanță pentru rețeaua TEN-T.
Studiul privind necesitatea instalării stațiilor de reîncărcare electrică a autovehiculelor va fi structurat în etape, fiecare cuprinzând atât parte scrisă, cât și parte desenată (reprezentări grafice, tip hărți, a datelor existente în teren și a datelor obținute și generate în urma studiului)″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.
Analiza va lua în calcul, printre altele, situația parcului de mașini electrice existent din România și perspectivele de dezvoltare ale acestuia, efectivul actual de puncte de reîncărcare, precum și capacitatea rețelei electrice de a susține instalarea de noi astfel de puncte, în funcție de zonă.
″Prestatorul va identifica în cadrul studiului posibilitatea ca MTI, în calitate de Beneficiar, să poată solicita o sumă sub formă de procent sau tarif fix, din tariful/kwh, pe care să îl perceapă beneficiarului proiectului schemei″, se menționează în documentul citat.

Vor fi efectuate și analize de trafic.
″Ca urmare a întocmirii și fundamentării studiului, MTI intenționează elaborarea și lansarea unei scheme de ajutor de stat cu finanțare din Fondul pentru Modernizare, pentru construirea și operarea de stații de reîncărcare, motiv pentru care din cuprinsul studiului trebuie să reiasă oportunitatea finanțării unor astfel de proiecte, raportat la durata în timp a operaționalizării unei astfel de rețele în condiții comerciale (în cât timp s-ar putea realiza o astfel de rețea în condițiile actuale de piață). După finalizarea fiecărei etape, Prestatorul va acorda sprijin Achizitorului în vederea elaborării documentelor aferente schemei de ajutor de stat″.
La sfârșitul anului 2023, în România existau circa 2.750 de stații de încărcare pentru mașini electrice, potrivit datelor Asociației Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA).
Uniunea Europeană are ca obiectiv instalarea la nivel continental a unui număr de 3,5 milioane de puncte de încărcare de mașini electrice până în 2030, iar pentru îndeplinirea acestuia, ar trebui instalate anual aproximativ 410.000 puncte de încărcare publice.