Una din cele mai influente voci din vârful VW se opune continuării investiției într-o uzină în Turcia. Când va fi decizia așteptată de România

Una din cele mai influente voci din vârful VW se opune continuării investiției într-o uzină în Turcia. Când va fi decizia așteptată de România
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 16 oct 2019

Prim-ministrul landului Saxonia Inferioară, Stephan Weil, membru al Consiliului de Supervizori al Volkswagen, spune că nu-și imaginează că VW va mai face o investiție în Turcia în actualele circumstanțe, referindu-se la atacurile Turciei în Siria, potrivit presei germane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Declarația este susținută după ce, ieri, constructorul auto german Volkswagen a anunțat că va amâna construirea unei fabrici în Turcia, investiție de circa 1,3 miliarde de euro, pe fondul turbulențelor politice declanșate de incursiunea armatei Turciei în nordul Siriei. VW alesese Turcia în detrimentul României și al altor țări care au dorit această investiție importantă.

Stephan Weil, cel care reprezintă interesele landului Saxonia Inferioară în conducerea VW AG, afirmă: „Am impresia că punctul meu de vedere este împărtășit de mai multe alte persoane în consiliul de supervizori”, după ce a precizat că nu vede cum ar mai putea compania să facă o investiție în Turcia acum.  El a mai spus că subiectul va fi discutat la viitoarea întâlnire  a board-ului, din luna noiembrie.

FOTO-SPION Dacia Sandero 3. Primele imagini cu mașina camuflată CITEȘTE ȘI FOTO-SPION Dacia Sandero 3. Primele imagini cu mașina camuflată

Saxonia Inferioară, landul în care se află sediul companiei Volkswagen AG, are un pachet de 11,8% din companie, cu 20% voturi în cadrul companei, fiind al doilea cel mai mare acționar, după familiile Porsche și Peich, și una din cele mai influente voci din conducerea companiei.

Uzina din Turcia urma să fie cea cu numărul 123 din portofoliul gigantului auto, cu o poziție strategică, situată la confluența continentelor și a piețelor, într-o țară cu un potențial economic major, dar cu o situație politică extrem de fragilă.

Analiștii sunt de părere că Turcia ar putea deveni prea riscantă pentru VW, în cazul acestei investiții, așa cum ar putea deveni pentru orice investitor în această perioadă.

O nouă șansă, neașteptată: Volkswagen amână construirea unei fabrici în Turcia din cauza atacurilor din Siria. Constructorul german alesese Turcia în detrimentul României CITEȘTE ȘI O nouă șansă, neașteptată: Volkswagen amână construirea unei fabrici în Turcia din cauza atacurilor din Siria. Constructorul german alesese Turcia în detrimentul României

Cel puțin șapte dintre cei mai mari constructori auto globali au uzine în Turcia, operate direct su prin intermediul unor joint-venture.

Atât cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cât și reprezentanții UE și SUA s-au declarat împotriva acțiunilor Turciei în Siria, care pot crea o criză umanitară prin afectarea civililor din zonele atacate.

După anunțarea, neoficială, a deciziei de construire a unei uzine în Turcia, în detrimentul țărilor din Estul Europei, Erdogan, președintele Turciei, a cerut subalternilor să cumpere mașini Volkswagen Passat pentru utilizarea de către instituții, în semn de apreciere pentru decizia luată de companie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vw uzina turcia
investitie uzina skoda vw
landul saxonia inferioara