VIDEO Avioanele Boeing 737 Max 9 ale Alaska Airlines, reținute la sol după ce o secțiune a explodat în aer

VIDEO Avioanele Boeing 737 Max 9 ale Alaska Airlines, reținute la sol după ce o secțiune a explodat în aer
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2024

Un avion de pasageri a pierdut o parte din fuselaj în aer, fiind nevoit să aterizeze de urgență în statul american Oregon. Avionul Boeing 737 Max 9 al companiei Alaska Airlines a făcut cale întoarsă după 35 de minute de zbor spre California, după ce o secțiune exterioară, inclusiv un geam, s-a desprins vineri, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La bord se aflau 177 de pasageri și membri ai echipajului și a aterizat în siguranță în Portland, scrie News.ro.

Compania aeriană a declarat că va bloca temporar la sol toate cele 65 de aeronave 737 Max 9 ale sale pentru a efectua inspecții.

Boeing a declarat că a fost la curent cu incidentul și că "lucrează pentru a aduna mai multe informații".

Autoritatea Aviației Civile din Marea Britanie a declarat pentru BBC că "monitorizează situația foarte atent".

Evan Smith, unul dintre cei 171 de pasageri aflați la bord, a declarat: "A fost o bubuitură foarte puternică spre partea din stânga spate a avionului - și toate măștile de aer au căzut".

"Au spus că era un copil în acel rând căruia i-a fost aspirată cămașa de pe el și a fost scos din avion, iar mama lui îl ținea pentru a se asigura că nu-l aspiră și pe el".

O pasageră, Elizabeth Lee, a adăugat: "O parte a avionului lipsea și vântul era extrem de puternic. dar toți erau la locurile lor și aveau centura pusă".

Jessica Montoia a descris zborul ca fiind o "călătorie din iad", adăugând că vântul a smuls un telefon din mâna unui bărbat.

La anunțul privind oprirea la sol a celor 65 de avioane, Ben Minicucci, CEO al Alaska Airlines, a declarat: "Fiecare aeronavă va fi repusă în funcțiune numai după ce va fi finalizată întreținerea completă și inspecțiile de siguranță".

Aeronava spre Ontario, California, ajunsese la 4.876 metri când a început coborârea de urgență, potrivit datelor de urmărire a zborului.

Imaginile trimise către agențiile de presă arată cerul în noapte vizibil prin golul din fuselaj, fiind observate și materiale izolatoare și alte resturi.

"Inima mea este alături de cei care au fost în acest avion - îmi pare foarte rău pentru ceea ce ați trăit", a declarat Minicucci. "Sunt atât de recunoscător pentru răspunsul piloților noștri și al însoțitorilor de bord".

Într-o înregistrare, pilotul poate fi auzit vorbind cu controlul traficului aerian, solicitând o deviere.

"Suntem o urgență", a spus ea. "Suntem depresurizați, chiar trebuie să ne întoarcem".

Potrivit fotografiilor, zona afectată se afla în treimea din spate a avionului, în spatele aripii și a motoarelor.

Boeing 737 Max a fost descris ca fiind "cel mai inspectat avion de transport din istorie" după o serie de probleme de siguranță.

Max a fost oprit la sol în martie 2019 pentru un an și jumătate, după ce două exemplare de acest tip s-au prăbușit în circumstanțe similare, ucigându-i pe cei aflați la bord.

Mai recent, Boeing a declarat că va crește ritmul livrărilor de 737 Max după ce a rezolvat o eroare de aprovizionare care a necesitat efectuarea unor inspecții îndelungate ale noilor avioane și ale stocurilor sale, a relatat agenția de știri Reuters.

Aproximativ 1.300 de avioane 737 Max au fost livrate clienților, arată datele Boeing.

Luna trecută, FAA a îndemnat companiile aeriene să inspecteze modelele Max pentru un posibil șurub slăbit în sistemele de control de la cârmă.

viewscnt
Afla mai multe despre
alaska airlines
boeing 737 max