VIDEO Elon Musk a prezentat primul tunel săpat în regiunea Los Angeles pentru transport de mare viteză

VIDEO Elon Musk a prezentat primul tunel săpat în regiunea Los Angeles pentru transport de mare viteză
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2018

Miliardarul Elon Musk a prezentat marți primul tunel săpat de compania sa Boring Company pentru transport de mare viteză în regiunea Los Angeles, parte a unui proiect ambițios de a fluidiza traficul extrem de aglomerat din al doilea mare oraș din Statele Unite, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o prezentare de 30 de minute făcută în direct prin webcast, Musk a lăudat noul segment finalizat, de 1,83 de kilometri, pe care l-a descris ca pe o premieră datorită costului scăzut, și a tehnologiei de forare rapidă experimentată de Boring Company, scrie News.ro.

CITEȘTE ȘI În zile de sărbătoare, alege #celmaibunmerlotdinRomania! Toată luna decembrie, Emeritus beneficiază de o ofertă specială de preț : doar 58 lei în loc de 90 lei, pentru comenzile plasate online

Musk a promovat tunelul ca fiind un prim pas către dezvoltarea unei rețele subterane de mare viteză capabilă să transporte vehicule și pietoni pentru evitarea traficului stradal ”distrugător” din Los Angeles, cu o viteză de până la 150 de mile pe oră.

Noul, tunel a fost excavat pe un traseu care trece pe lângă Los Angeles și pe sub orașul Hawthorne, unde se află sediile centrale ale Boring Company și compania spațială SpaceX, deținute de Musk.

Musk, cunoscut cel mai mult pentru fabrica de automobile electrice Tesla, a lansat proiectul de transport public după ce s-a plâns pe Twitter, în 2016, că traficul din Los Angeles ”îl înnebunește”, el promițând atunci că ”va construi o mașină de forat și va începe să sape”.

În luna mai, compania a prezentat pentru prima oară imagini din tunelul Hawthorne, cu un video realizat de o cameră care a parcurs tunelul care care un diametru de 3,7 metri.

Marți, Musk a estimat costul primului segment al tunelului la circa 10 milioane de dolari, care include costul escavării, infrastructura internă, instalația de iluminat și cea de ventilație, sistemele de siguranță, de comunicație și o șină.

Prin comparație, a spus Musk, forarea unui tunel de o milă prin tehnologia tradițională costă până la 1 miliard de dolari și durează șase luni.

Musk a lăudat mai multe inovații, între care mașinile de forat de mare putere, săparea unor tunele mai înguste, evacuarea rapidă a reziduurilor și efectuarea simultană a escavației și a consolidării tunelului.

Miliardarul a invocat și comparația sa favorită cu un melc, care, afirmă el, se mișcă de 14 ori mai rapid decât o mașină de forat tuneluri.

”Dorim să fim ceva mai rapizi decât un melc”, a spus Musk, care nu a precizat cât a durat construcția tunelului.

Musk a prezentat în schimb imagini filmate cu un lift nou construit care are rolul să transporte pasagerii de la suprafață până la intrarea în subteran. În video se vede un automobil Tesla Model X în lift.

Atunci când va fi finalizat, sistemul lui Musk va consta în platforme pentru pasageri și vehicule numite ”skates”, care vor traversa tunelele cu ajutorul energiei electrice.

O alternativă ar fi ca vehiculele de pasageri să fie dotate cu roți laterale retractabile care să le permită circulația prin tunele în mod autonom.

Musk a sosit la evenimentul de marți seara într-un vehicul Tesla echipat în acest mod și a fost primit cu entuziasm de mulțimea adunată.

Acesta a provocat emoție în acest an, anunțând că va oferi călătorii gratuite prin tunel, dar marți nu avut loc astfel de călătorii. Compania a postat un mesaj online în care a explicat că aceste călătorii vor fi numai pe bază de invitație, din cauza cererii foarte mari.

Dacă va avea succes, tunelul Hawthorne va conecta în final o rețea de alte tuneluri care urmează să fie construite.

Luna trecută, Boring Company a renunțat la planurile pentru un segment de 2,7 mile pe sub cartierul West Los Angeles, în urma unui litigiu cu grupuri din comunitate.

Compania continuă însă proiectul unui tunel către Dodger Stadium, care va face legătura cu o linie de metrou existentă.

În luna iunie, Boring a fost selectată de municipalitatea din Chicago penttru construcția unui sistem de tranzit subteran care va lega centrul orașului de aeroportul principal. Compania a mai propus construirea unui tunel pe coasta de est, care va conecta Washington, D.C de suburbiile din Maryland.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
tunel