Dacia este partener al asociațiilor de salvamont din Slovenia, Croația și Serbia, asociații care primesc în fiecare an câte un exemplar al SUV-ului Duster, pentru a-și transporta echipamentul, câinii salvatori și persoanele salvate, în zone sălbatice, greu de atins cu vehicule obișnuite.
Salvatorii montani din trei asociații salvamont din Europa de Est, cele slovene, croate și sârbe, primesc ajutor de la Dacia în fiecare an, în cadrul partenriatelor pe care le au împreună. Au ajuns la câte 20 de vehicule fiecare, mașini folosite la toate categoriile de intervenții.

„Folosim Dacia Duster de 8 ani. Avem deja în jur de 20 în flota noastră. Sunt cu adevărat vehicule practice pentru că pot fi conduse pe șosele urbane și pe drumuri forestiere”, spune Darko, care are 25 de ani de activitate în Salvamont.
Mașinile Duster folosite de asociațiile de salvamont din cele trei țări au lipită inscripția „Dacia, sponsor cu mândrie al salvamontiștilor”. Folosite ca mașini de reacție rapidă, ele ajung rapid la locul în care este nevoie de ajutor. Echipajele de prim ajutor sunt formate de obicei din 3 persoane, au la bord echipament de intervenție și, uneori, câine salvatori. Toate au tracțiune integrală, gardă la sol ridicată, fiind perfecte pentru intervenții în pădure sau în locații dificil de ajuns.

Voluntarii din asociațiile de salvamont din cele trei țări sunt toți experți în alpinism, cățărare, speologie sau scufundări și sunt pregătiți fizic să intervină ori de câte ori turiștii rătăciți au probleme.
În Slovenia, în 2020, cei 430 de voluntari salvamontiști au primit 485 de apeluri de intervenție, din care o treime au fost de la persoane rătăcite sau rămase blocate.

În Serbia, cei 500 de salvatori, din care jumătate sunt rezerve, au primit aproximativ 1.500 de apeluri. Cele mai multe au fost ale persoanelor accidentate la schi. În fiecare zi a fost folosit cel puțin un Duster la intervenții, în ultimii opt ani, de la tractare de echipament, la transport persoane salvate. Niciodată nu a existat un caz în care să fie pierdută o victimă. În 2014, în timpul inundațiilor, mașinile au fost folosite pentru a ajuta persoanele afectate de ape, unele rămase blocate în noroi. Operațiuni de salvare cu Duster au fost făcute și în zăpadă sau în zone cu vânturi puternice
În Croația, cei 700 de voluntari au însumat cu toții 600.000 de zile în fiecare an, având în jur de 7.000 de apeluri, anual. De la inundații, la cutremure, furtuni și avalanșe, dezastrele naturale au reprezentat doar 15% din intervențiile acestor salvatori.

Cel mai recent este cutremurul din decembrie 2020, care a distrus complet orașul Petrinja, din Croația. Salvamontiștii croați au intervenit în 45 de minute cu echipajele îmbarcate în Dustere, fiind primele echipe ajunse la locul dezastrului. Viteza cu care au acționat i-a ajutat să salveze o femeie îngropată de vie sub moloz.



