VIDEO Parapet de cablu, montat în premieră pe axul unui drum național în România, pe DN2

VIDEO Parapet de cablu, montat în premieră pe axul unui drum național în România, pe DN2
scris 19 nov 2017

CNAIR a montat, în premieră în România, parapet pe cablu pe un drum național, o soluție alternativă la parapetul de beton, mai puțin costisitoare și cu o protecție superioară în caz de accidente.

Parapetul pe cablu a fost montat pe DN2, în zona localității Afumați, din județul Ilfov, pe o lungime de 2 km și este experimental, fiind monitorizat, soluția urmând a fi extinsă și pe alte drumuri naționale.

Potrivit CNAIR, acestă soluție este implementată în vederea reducerii substanțiale a numărului de accidente frontale pe sectoarele de drumuri naționale aglomerate cu două benzi pe sens.

ANALIZĂ Ambiția necontrolată a Tesla ar putea să îi secătuiască finanțele CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ambiția necontrolată a Tesla ar putea să îi secătuiască finanțele

Acest tip de parapet a mai fost folosit de CNAIR pe șoselele din România, dar a fost montat pe partea laterală a drumului, unde și-a demonstrat utilitatea în cazul părăsirii sensului de mers de către autovehicule, cu un randament mult mai bun la preluăriea șocului în cazul unei coliziuni.

Perapetul pe cablu este o soluție tot mai utilizată pe șoselele din Europa, inclusiv pe autostrăzi, având costuri mult mai mici de instalare, cu efecte foarte bune la preluarea și disiparea energiei în cazul unui accident. Singurele critici aduse acestui sistem de separare a benzilor au fost argumentate de riscurile pe care le aduce în cazul motocicliștilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cnair