VIDEO Primul tren autonom, testat cu succes în Germania

VIDEO Primul tren autonom, testat cu succes în Germania
scris 12 oct 2021

Un tren fără conductor a efectuat primele sale călătorii demonstrative pe o rețea urbană din Hamburg, Germania, o "premieră mondială", potrivit companiilor Deutsche Bahn și Siemens, pentru care această tehnologie ar urma să permită îmbunătățirea regularității traficului feroviar, transmite AFP.

Începând din luna decembrie, patru trenuri autonome vor intra în serviciu în acest oraș portuar din nordul Germaniei, în cadrul unui proiect de modernizare a rețelei de trenuri urbane, 'S-Bahn', scrie Agerpres.

FOTO Metrorex a finalizat linia către o nouă stație de metrou CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex a finalizat linia către o nouă stație de metrou

"Deutsche Bahn și Siemens au pus la punct primul tren din lume care rulează singur", au anunțat cele două companii într-un comunicat de presă.

Tehnologia nu necesită o cale ferată specială, trenul autonom rulând pe aceeași rețea ca și trenurile pilotate de conductori umani. Cu toate acestea, un mecanic de locomotivă este prezent în cabina de pilotaj, din motive de securitate. Însă trenul efectuează toate manevrele, de exemplu în depouri, în deplină autonomie.

Tehnologia autonomă, care se bazează pe un protocol european de comunicare digitală, ar urma să permită majorarea, cu până la 30%, a numărului de pasageri transportați, îmbunătățind simultan punctualitatea și reducând cu 30% consumul de energie, susține directorul conglomeratului industrial Siemens, Roland Busch. "Tehnologia este deja omologată", a precizat Roland Busch.

Pentru operatorul feroviar al Deutsche Bahn, automatizarea ar urma să permită "o ofertă îmbunătățită fără a construi noi kilometri de cale ferată", susține directorul companiei, Richard Lutz.

În Franța, compania națională de căi ferate SNCF și partenerii săi industriali, printre care se numără Alstom, Boschși Thales, și-a propus să introducă în circulație un prototip de tren autonom în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
tren autonom
germania