VIDEO Stellantis investește în producția unui avion electric cu decolare verticală

VIDEO Stellantis investește în producția unui avion electric cu decolare verticală
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 22 mai 2023

Grupul auto Stellantis a decis să finanțeze proiectul Archer Aviation care urmărește producția unui avion electric cu decolare și aterizare verticală, destinat transportului urban. Aparatul va putea traversa zonele urbane în cel mult 10 minute.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Aeronava Midnight eVtol este cel mai nou proiect al companiei Archer Aviation iar Stellantis este partener al companiei pentru acest proiect de avion urban, o combinație între un elicopter și un avion. Midnight este echipat cu tehnologie de decolare și aterizare pe verticală, însă ceea ce este cel mai important este faptul că propulsia este 100% electrică.

Stellantis a anunțat o finanțare de 150 de milioane de dolari în acest proiect, care „oferă o modalitate mai rapidă, mai sigură, mai silențioasă și mai durabilă de a vă deplasa prin orașe”, după cum explică constructorul auto.

Elon Musk s-a răzgândit și spune că Tesla va face publicitate automobilelor sale CITEȘTE ȘI Elon Musk s-a răzgândit și spune că Tesla va face publicitate automobilelor sale

Aparatul de zbor este echipat cu șase baterii independente, având emisii zero și o autonomie de până la 160 de kilometri, Midnight eVtol este optimizat pentru zboruri regulate pe distanțe de aproximativ 30 de kilometri, cu un timp de zbor de maxim 10 minute și cu un timp de încărcare de aproximativ 10 minute înainte de fiecare plecare, având o sarcină utilă estimată de 450 de kilograme.

Aeronava poate transporta patru pasageri, pe lângă pilot, pe trasee care pot lega un aeroport de oraș sau pot să traverseze zone urbaane foarte întins într-un timp foarte scurt.

Archer Aviation are în plan ca anul viitor să poată certifica această aeronavă, astfel încât cel mai târziu în 2025 să o poată lansa oficial în producție de serie. Uzina în care vor fi produse avioanele Midnight se construiește în Georgia, SUA, având o suprafață de 32.000 m2, iar capacitatea proiectată este de 650 de avioane anual.

Planurile permit extinderea uzinei până la 51.000 m2 și o capacitate de 2.300 de aparate anual. Compania americană spune că intenționează să producă în serie până la 6000 de aeronave Midnight până în 2030, în condițiile în care primele 100 de aparate au fost deja comandate de compania aeriană United Airlines, pentru diferite trasee de taxi aerian în New York.

Tesla ieftinește din nou mașinile pe piața din Europa, pe fondul scăderii comenzilor. Cota de piață în Europa s-a prăbușit în aprilie - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI Tesla ieftinește din nou mașinile pe piața din Europa, pe fondul scăderii comenzilor. Cota de piață în Europa s-a prăbușit în aprilie - INFOGRAFIC

Șeful Stellantis precizează că va contribui la construirea uzinei cu ajutorul specialiștilor pe care îi are. „Sprijinirea Archer cu capacitatea noastră de producție este un alt exemplu al modului în care Stellantis intenționează să modeleze mobilitatea de mâine. Împingem granițele pentru a investi în soluții de mobilitate aeriană urbană, oferind cât mai multe instrumente posibil cetățenilor noștri pentru a-și proteja libertatea de mobilitate, pe drum și în aer”, spune Carlos Tavares, CEO Stellantis.

Archer Aviation este o companie de taxi aerian, fiind specializată în producția de avioane cu decolare verticală.

„Stellantis aduce peste un secol de experiență în producția de vehicule la scară largă, aducând produse de clasă mondială pe piață. Vom lucra împreună pentru a construi facilitățile în Georgia, Stellantis aducând expertiza echipelor sale, capitalul și tehnologia de producție de ultimă oră. Acest lucru va accelera afacerea noastră și creșterea producției Midnight”,  declarat Adam Goldstein, CEO Archer Aviation.

viewscnt
Afla mai multe despre
stellantis
avion cu decolare verticala
avion electric
archer aviation