Volumul de mărfuri încărcate/descărcate în porturile maritime românești a scăzut

Volumul de mărfuri încărcate/descărcate în porturile maritime românești a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2021

Mărfurile încărcate și descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat anul trecut 47,22 milioane tone, volumul total de mărfuri marcând o scădere cu 11,1% față de 2019, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Transportul de containere a însumat 643.000 TEU la nivelul anului 2020, scrie Agerpres.

Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice

Porturile în care a fost desfășurată cea mai intensă activitate în decursul anului 2020 sunt: Constanța, cu o pondere de 83,5%, Midia (9,6%) și Galați (5,1%).

În perioada menționată a fost transportat cu preponderență tipul de încărcătură vrac solid, care a însumat 26,981 milioane tone.

Anul trecut, cele mai însemnate cantități de mărfuri încărcate și descărcate au avut ca origine și destinație Rusia (10,674 milioane tone) și Turcia (7,896 milioane tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (2,308 milioane tone) și Grecia (1,838 milioane tone) au înregistrat cele mai mari cantități de mărfuri transportate.

Cele mai însemnate cantități de mărfuri încărcate au fost din categoriile: produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit (în proporție de 65,3%). În ceea ce privește descărcările, ponderea a fost deținută de cărbune și lignit, țiței și gaze naturale (34,6%).

În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 30,518 milioane tone. Valorile totale au înregistrat scădere cu 8,2%, rezultat al scăderii transportului național cu 18,7% și a transportul de tranzit cu 32,9%, în timp ce transportul internațional a înregistrat creștere cu 18,1%.

Porturile în care au fost operate cele mai multe mărfuri au fost: Constanța, cu o pondere de 47,5%, respectiv Galați, cu pondere de 14,8%.

Transportul de containere pe căi navigabile interioare a înregistrat o scădere însemnată, cu 31,8% (TEU), față de anul 2019.

FOTO Ford a atins borna de 1,5 milioane de motoare EcoBoost produse la Craiova CITEȘTE ȘI FOTO Ford a atins borna de 1,5 milioane de motoare EcoBoost produse la Craiova

Mărfurile înregistrate în transport internațional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinație sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene în proporție de 47,1%. În total, Serbia a deținut cea mai mare pondere ca origine și destinație a mărfurilor transportate cu un nivel de 5,681 milioane tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantități de mărfuri în transport internațional pe căi navigabile interioare în anul 2020, a fost produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit, în proporție de 44,7%. În aceeași perioadă, au fost transportate cu preponderență, minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporție de 63,1% în transport național și respectiv, 71% în tranzit pe căi navigabile interioare

viewscnt
Afla mai multe despre
marfuri
porturi
ins