Bilanț 2023: investiții industriale de peste un miliard de euro la Constanța

Bilanț 2023: investiții industriale de peste un miliard de euro la Constanța
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 13 dec 2023

Constanța urcă pe primul loc în țară la valoarea investițiilor industriale: 6 miliarde de lei în ultimele 12 luni. Ce se întâmplă cu stadionul ”Gheorghe Hagi”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ 6 miliarde de lei este valoarea totală a investițiilor industriale din Constanța, pe anul 2023. Județul de la malul mării este lider detașat al clasamentului depășind Clujul cu mai bine de 2,5 miliarde de lei, conform unei analize IBC Focus. În același timp, platforma șantiereonline arată că la nivelul județului sunt aproape 8.000 de lucrări deschise, dintre care peste 1.500 sunt de mari dimensiuni.

Bilanț 2023: investiții industriale de peste un miliard de euro la Constanța

Stadionul Gheorghe Hagi, investiție de peste 400 de milioane de lei, va începe cu o întârziere de 6 luni și se mută pe anul 2024

Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, dezvoltă o serie de investiții majore în Constanța. Reabilitarea Cazinoului, simbolul orașului de la malul mării, estimată la peste 175 de milioane de lei, Sala Polivalentă cu 5.000 de locuri, aproximativ 100 de milioane de lei și noul stadion Gheorghe Hagi, investiție estimată la aproximativ 400 de milioane de lei. Din cauza unui proces de contestație a licitației de atribuire a lucrărilor, realizarea investiției la stadionul municipal ar putea fi amânată cu 6 luni.

„Vergil Chițac: Contractul va fi semnat la începutul anului viitor iar banii vor fi bugetați pe partea de stadion cât se poate face anul viitor.

Bilanț 2023: investiții industriale de peste un miliard de euro la Constanța

Primarul municipiului Constanța a arătat că legislația actuală favorizează procesul de contestare a procedurilor, în loc să favorizeze începerea lucrărilor. Cu toate acestea, edilul s-a declarat optimist. Semnarea contractului, a declarat Vergil Chițac pentru EuropaFM, ar putea avea loc la începutul anului viitor.

Proiecte publice în Constanța, planificate și în derulare – (577 milioane de euro)

  • Înlocuirea rețelei de termie în municipiu - 82 milioane euro, fonduri europene și guvernamentale
  • Spitalul municipal cu specializare Cardiologie și Oncologie – 103 milioane de euro, cu fonduri din PNRR
  • Spital modular cu 52 de paturi și imagistică avansată RMN/CT – 10 milioane de euro
  • Reconstrucție spital Boli Infecțioase – 28,9 milioane euro
  • Modernizare infrastructură urbană și mobilitate urbană – aproximativ 119,6 milioane euro (cele 3 proiecte care sunt în derulare + bd I.C. Brătianu ce urmează să fie implementat)
  • CET nou – 148,5 milioane euro cu finanțare europeană
  • Proiecte în infrastructura de educație - 85 milioane euro, fonduri europene și PNRR

Bilanț 2023: investiții industriale de peste un miliard de euro la Constanța

Trendul investițional este pozitiv și următorii 5 ani se anunță efervescenți pentru investițiile în Constanța. Economia locală din Constanța ar putea avea un boost major, dacă va avea capacitatea să absoarbă investițiile mamut anunțate prin Neptun Deep, proiect de exploatare a gazelor offshore în zona de mare adâncime, dar și prin construcția a două reactoare nucleare noi la Cernavodă.

viewscnt
Afla mai multe despre
constanța
stadion