Compania de consultanță PCF Investment Banking a instrumentat, pentru grupul CocoRico preluarea operațiunilor din România ale gigantului Banvit Foods și a atras finanțare de la CEC si EximBank. Interviu cu Mihai Iordan, Managing Partner

Compania de consultanță PCF Investment Banking a instrumentat, pentru grupul CocoRico preluarea operațiunilor din România ale gigantului Banvit Foods și a atras finanțare de la CEC si EximBank. Interviu cu Mihai Iordan, Managing Partner
scris 12 mai 2021

Tranzacția discretă prin care grupul de companii agricole Aaylex, care deține marca CocoRico, a preluat afacerile locale ale concurentului Banvit Foods, cel mai mare producător de nișă din Turcia, una dintre cele mai mari și mai importante achiziții din ultimii ani în sectorul agricol din România, a fost intermediată de compania locală de consultanță PCF Investment Banking. PCF este la o nouă reușită după ce a consiliat anterior cu succes și alte mari companii, în diferite operațiuni.

Compania a fost implicată inclusiv în asigurarea finanțării de la CEC și EximBank.

PCF - Investment Banking este Grupul de Consultanță specializat în tranzacții mixte, finanțări structurate, atragere de capital precum și fuziuni și achiziții, ce a atras peste 7,2 miliarde de la înființare și până astăzi, fiind liderul pieței locale

Profit.ro: De ce considerați că firma dvs a fost aleasă și pentru această tranzacție, extrem de importantă în sectorul agricol zootehnic din România ?

Mihai Iordan, Managing Partner: Într-adevăr, vorbim de o tranzacție cu o semnificație aparte pentru România, fiind prima preluare integrală a operațiunilor unei companii multinaționale de către un antreprenor român. Expertiza extensivă a PCF investment Banking în sectorul agricol, începând de la prima tranzacție de finanțare sindicalizată adresată unei companii românești din sector realizată de noi acum câțiva ani, trecând prin finalizarea cu succes anul trecut a celei mai mari sindicalizări din piața bancară locală, de asemenea în sector zootehnic, a contat cu siguranță. Pe de altă parte, alegerea PCF Investment  Banking în calitate de consultant de tranzacție cu rol multiplu (M&A și finanțarea achiziției, precum și selecția consultanților specializați în procesul de due-dilligence) a venit natural, urmare a unui parteneriat de peste 7 ani cu grupul CocoRico, concretizat cu multiple tranzacții de succes realizate împreună atât în zona de preluare competitori, cât și prin multiple  proiecte de finanțare a nevoilor de capital de lucru, a multor proiecte investiționale, subvenții sau finanțări/refinanțări ale emisiunii de obligațiuni corporative nelistate.

Concret, pentru ce servicii ați fost apelați și în ce anume v-ați implicat ?

În primul rând am gestionat întregul proces de tip M&A de la prima ofertă neangajantă, negocierea condițiilor comerciale, a prețului și lungul drum parcurs ulterior până la semnarea contractului de vânzare-cumparare acțiuni, urmat de obținerea avizului Consiliului Concurenței și închiderea tranzacției.

De asemenea, în baza mandatului exclusiv acordat nouă de acționarii grupului, am atras și structurat cu succes finanțarea tranzacției din partea unui consorțiu de bănci printr-un imprumult de tip club.

La nivel general, am selectat, alături de client, echipele tehnice care au realizat procesele de due-diligence specifice unei astfel de tranzacții.

Știm că ați îndeplinit și un rol similar cu cel de  Lead Arranger, îndeplinit, de obicei, de către o bancă. Este corect dacă spunem că este pentru prima dată când o companie independentă îndeplinește un astfel de rol, care până acum era apanajul băncilor ?

Într-adevăr, putem vorbi de o premieră, PCF Investment Banking, alături de avocații desemnați (NNDKP), realizând arhitectura comercială a tranzacției și documentația specifică, de la structurarea inițială până la negocierea și implementarea contractelor de credit și garanții.

Care considerați că au fost cele mai dificile elemente de gestionat în cadrul unei astfel de tranzacții ?

Armonizarea culturală a celor două companii, una internațională, extrem de corporatistă, cu executivi ce trebuiau coagulati de pe trei continente, și una antreprenorială românească, cu o dinamică ridicată, precum și securizarea tranzacției bilaterale prin menținerea unei exclusivități pe tot parcursul procesului, au reprezentat, pe scurt, două elemente complexe ce au trebuit gestionate extrem de atent și cu profesionalism.

Ce alte servicii puteți oferi și în ce mod puteți sprijini firmele implicate în diverse operațiuni ?

PCF Investment Banking este un bancher de investiții versatil, care poate acorda consultanță de specialitate companiilor locale la standarde internaționale în cadrul unor procese complexe de finanțare, de tipul sindicalizărilor sau împrumuturilor de tip club, precum și companillor din infrastructură, unde avem know-how în structurarea finanțărilor pentru obiecte de interes național, cât și în tranzacții de tip M&A (vânzare sau cumpărare de părți sociale) sau atragerea de capital privat, în special de la fonduri de creștere, având parteneriate dezvoltate cu diverse fonduri de investiții dedicate sau, în ultimii ani, cu fonduri ce achiziționează obligațiuni corporative emise în plasament privat și nelistate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pcf
cocorico
banvit