Construcția noului Spital de Urgență din Sectorul 1 ar putea începe la sfârșitul anului viitor. Va avea peste 1.000 de paturi, 37 de săli de operații, heliport și spații de cazare pentru medici; investiția de 300 de milioane de euro, suportată de primărie

Construcția noului Spital de Urgență din Sectorul 1 ar putea începe la sfârșitul anului viitor. Va avea peste 1.000 de paturi, 37 de săli de operații, heliport și spații de cazare pentru medici; investiția de 300 de milioane de euro, suportată de primărie
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2018

Construcția noului Spital de Urgență "Sfântul Vasile cel Mare” din Sectorul 1 ar putea începe la sfârșitul anului viitor, urmând ca lucrările să dureze aproximativ patru ani. Unitatea medicală va avea peste 1.000 de paturi, 60 de linii de gardă, 37 de săli de operații, heliport, spații de cazare pentru medici și va cuprinde toate specialitățile, urmând ca Spitalul Floreasca, Centrul de Arși și secția de pediatrie de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului să fie relocate în acest nou spital. Investiția de aproximativ 300 de milioane de euro va fi suportată în totalitate de Primăria Sectorului 1, susține susține primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit primarului Dan Tudorache, a fost finalizat studiul de pre-fezabilitate și au fost începute demersurile pentru Planul Urbanistic Zonal, care va fi supus votului consilierilor generali în ședința din luna mai. Lucrările de construcție ar urma să înceapă în octombrie 2019, cu termen de finalizare mai 2023, scrie News.ro.

Spitalul de Urgență "Sf. Vasile cel Mare” va fi construit pe Șoseaua București-Târgoviște nr. 10, pe o suprafață de aproximativ 7,2 hectare.

În noua unitate medicală vor fi relocate paturile și cadrele medicale din Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși și secția de pediatrie de la Institutul Mama și Copilul.

"Există, într-adevăr, un plan național de paturi. La nivelul celor opt regiuni de dezvoltare există un masterplan care va genera numărul de paturi care vor trebui reduse pe fiecare tip de specialitate medicală. (...) Referitor la personal, vor fi făcute relocări și vom face această relocare concomitent cu analizarea normativelor având în vedere numărul de paturi, de cabinete. Categoric va fi un număr mai mare de personal decât cel existent în cele trei locații”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Primăria Sectorului 1.

Potrivit ministrului, este vorba despre relocarea a 731 de paturi de la Spitalul Floreasca, 60 de paturi de la Spitalul de Arși și 185 de paturi de la secția de pediatrie a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

Bulgaria a raportat noi cazuri de gripă aviară, în apropiere de granița cu România CITEȘTE ȘI Bulgaria a raportat noi cazuri de gripă aviară, în apropiere de granița cu România

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că spitalele care vor fi relocate în noua unitate medicală își vor păstra, cel mai probabil, destinația medicală, însă până la construcția noului spital vor mai fi făcute investiții la cele trei spitale dacă va fi necesar, pentru reparații sau aparatură medicală. Aparatura medicală nu va fi, însă, relocată în noul spital, ci la alte unități din țară dacă aceasta nu este uzată.

"La nivelul Ministerului Sănătății, pentru construcția acestui spital, s-a constituit un grup de lucru. Tot grupul de lucru va lua deciziile viitoare, dar cred că își vor păstra destinația medicală (clădirile spitalelor de Arși, Floreasca și Pediatria de la Mama și Copilul, n.r.) după ce vor fi adaptate la ceea ce vom dori să facem în continuare”, a spus Sorina Pintea.

De asemenea, toată investiția de aproximativ 300 de milioane de euro pentru noul spital, atât lucrări de construcție, cât și dotarea cu aparatură medicală, va fi suportată de Primăria Sectorului 1.

"După calculele noastre, va fi în jur de 300 de milioane de euro. Poate să depășească. Noi așa m stabilit, undeva la 300 de milioane de euro. Noi sperăm ca în patru-cini ani să se termine cu totul, când îl predăm, îl predăm la cheie Ministerului Sănătății”, a declarat primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Spitalul va avea 1.015 paturi, un bloc operator cu 37 de săli de operație, 60 de linii de gardă, ambulator integrat, radiologie/imagistică, laboratoare, farmacie, secție de ginecologie-obstretică, maternitate, două unități de sterilizare, medicină nucleară, secție de recuperare post traumă, chirurgie, centru pentru arși, toxicologie clinică, ATI, pediatrie, neurologie, cardiologie, ortopedie, precum și spitalizare de zi, cu 50 de paturi. De asemenea, spitalul va fi dotat inclusiv cu parcare supraterană, o bază aeromedicală cu două heliporturi și o bază pentru ambulanțe.

Referitor la acces, Tudorache a spus că întreaga zonă va fi sistematiză, iar Metrorex va face acces la metrou chiar în fața spitalului, pe lângă stația Străulești existentă deja foarte aproape de zona în care va fi construit spitalul.

De construirea noului Spital de Urgență se vorbește încă din 2016, de la semnarea protocolului de colaborare între Primăria Sectorului 1 și Ministerul Sănătății, atunci condus de Vlad Voiculescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
spital
primarie sector 1
dan tudorache