3 companii vor să construiască o nouă centrală pe gaze de 250 MW, resuscitare a unui proiect vechi de cel puțin 12 ani în care a fost implicat și un gigant japonez

3 companii vor să construiască o nouă centrală pe gaze de 250 MW, resuscitare a unui proiect vechi de cel puțin 12 ani în care a fost implicat și un gigant japonez

Amplasamentul fostei CET Fântânele. Sursă foto: Wikipedia

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 ian 2020

3 companii energetice românești, din care 2 controlate integral de stat, vor să construiască o nouă centrală pe gaze de 250 MW în județul Mureș, finanțată inclusiv din banii încasați de România din vânzarea certificatelor CO2 alocate gratuit de UE, resuscitare a unui proiect vechi de cel puțin 12 ani în care a fost implicat și conglomeratul industrial japonez Marubeni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit unui document oficial, anul trecut, companiile de stat Electrocentrale Grup și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținute integral de Ministerul Economiei și Energiei, și grupul Electrica SA, distribuitorul și furnizorul de energie listat la Bursă unde ministerul are circa 48% din acțiuni, au discutat un așa-numit proiect "Hefaistos", de construire a unei centrale cu turbine de gaze în ciclu combinat (CCGT) cu putere instalată de minimun 250 MW.

Noua centrală ar urma să fie construită pe amplasamentul fostei termocentrale Fântânele din județul Mureș, aflat în proprietatea Electrocentrale Grup. Proiectul ar urma să fie inclus în Planul Național de Investiții (PNI), pentru a fi finanțat și din banii încasați de România din vânzarea certificatelor CO2 alocate gratuit de UE.

DOCUMENT Finanțele elimină 45% din posturile de conducere de la Antifraudă. O reorganizare a alocării de posturi în ANAF elimină 150 de posturi de conducere și 2.000 de posturi de execuție, după cum a anunțat deja ministrul Cîțu CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțele elimină 45% din posturile de conducere de la Antifraudă. O reorganizare a alocării de posturi în ANAF elimină 150 de posturi de conducere și 2.000 de posturi de execuție, după cum a anunțat deja ministrul Cîțu

Cele 3 companii au luat în calcul inițial înființarea prin asociere a unei societăți comerciale uzuale care să implementeze proiectul de investiții, însă ulterior avocații au ajuns la concluzia că legislația în vigoare impune constituirea unei companii mixte de tip IPP (producător independent de energie), având ca aport în natură bunuri ale companiilor de stat din portofoliul Ministerului Economiei și Energiei (în speță, amplasamentul din comuna Fântânele, Mureș, al Electrocentrale Grup), plus aport în numerar al unui potențial investitor. 

Proiectul se află încă într-un stadiu incipient, la nivel de discuții și negocieri inițiale.

Fosta termocentrală Fântânele a fost dezafectată în urmă cu mulți ani, cele mai multe dintre bunurile sale fiind demolate, însă amplasamentul său, în suprafață de circa 1 hectar, dispune de infrastructura necesară construirii unei noi centrale, respectiv utilități, stație electrică și stație de măsurare/reglare gaze.

VIDEO Ghosn, la prima apariție publică după fuga spectaculoasă din Japonia: Calvarul meu - de neimaginat. Am fost victima unui complot la vârful Nissan, cu sprijinul procurorilor japonezi CITEȘTE ȘI VIDEO Ghosn, la prima apariție publică după fuga spectaculoasă din Japonia: Calvarul meu - de neimaginat. Am fost victima unui complot la vârful Nissan, cu sprijinul procurorilor japonezi

În urmă cu 12 ani, Electrocentrale București (ELCEN), din care ulterior s-a desprins Electrocentrale Grup, semna un memorandum de înțelegere cu companiile Unit Investment din Belgia și Wienstrom din Austria, pentru construirea unei noi centrale pe gaze la Fântânele, însă demersul a rămas fără rezultate. După încă 6 ani, în 2014, aceeași ELCEN încheia cu gigantul japonez Marubeni un contract de înființare a unei societăți mixte dedicate aceleiași investiții, estimată atunci la 170 milioane euro. Compania mixtă a și fost înființată, sub numele Fântânele Gas Power SA, însă ulterior probleme financiare ale ELCEN s-au agravat, iar producătorul de energie termică a intrat în insolvență în 2016 și proiectul de la Fântânele a fost abandonat, firma fiind radiată în 2018.

Electrocentrale Grup, desprinsă din ELCEN, este implicată alături de SAPE și în proiectul construirii unei noi centrale pe gaze în cogenerare de înaltă eficiență pe amplasamentul fostei CET Titan din București, în acest scop fiind înființată anul trecut firma Titan Power SA. De asemenea, Electrocentrale Grup vrea să construiască, tot pe amplasamentul de la Fântânele, Mureș, o centrală electrică fotovoltaică cu putere instalată de cel puțin 3MW, investiție evaluată la circa 3 milioane euro pentru care se va solicita și finanțare de la UE.

România are nevoie vitală de capacități noi de producție de energie electrică, în condițiile în care este nevoită să renunțe treptat la centralele pe cărbune, din cauza înăspririi legislației de mediu a UE, dar și a vechii acestora. Potrivit Transelectrica, riscăm să ajungem în situația de a nu mai avea nici de unde să importăm energie electrică pentru asigurarea consumului intern dacă investițiile promise în centrale noi nu vor fi realizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
cet fantanele
proiect centrala gaze fantanele
elcen marubeni fantanele
centrala gaze turbine ciclu combinat fantanele
electrocentrale grup
electrica sa
sape proiect investitie