Consumul de electricitate al centrelor de date va fi mai mult decât dublu până în 2030, datorită aplicațiilor de inteligență artificială (AI), ceea ce va crea noi dificultăți pentru securitatea energetică și obiectivele privind emisiile de dioxid de carbon, potrivit unui raport publicat de Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmit AFP și Reuters.
Secretariatul General al Guvernului (SGG), acționarul majoritar al operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, cu circa 58,7% din capital, a trimis companiei o adresă prin care îi cere să repartizeze sub formă de dividende cel puțin 90% din profitul net al anului trecut, potrivit politicii stabilite de Guvern în acest sens.
România face pași importanți spre un viitor mai verde. Prosumatorii – adică cetățeni care produc energie din surse regenerabile și o consumă pentru uz propriu – sunt o parte tot mai importantă a acestui proces. Este un semn clar că oamenii vor să contribuie la schimbare. Și ar trebui să fim mândri de asta.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a semnat cu reprezentanții autorităților locale actele adiționale la 18 proiecte aferente sistemelor de transport al gazelor naturale
Prețurile petrolului au crescut cu peste 4%, revenindu-și după ce atinseseră minimele ultimilor patru ani la începutul sesiunii, ca reacție la anunțul președintelui american Donald Trump privind o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor pentru majoritatea țărilor, în timp ce tariful impus Chinei a fost majorat la 125%, cu aplicare imediată. Tariful anterior, de 104%, a intrat în vigoare în cursul zilei de miercuri, transmite Reuters.
Operatorul sistemului de transport gaze autohton, Transgaz, va avea începând cu 30 aprilie un nou Consiliu de Administrație, acționarul principal al companiei, statul român, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), solicitând acționarilor companiei, în adunarea generală care va avea loc la acea dată, numirea a 5 membri în urma încheierii procedurii de selecție.
Compania petrolieră Serinus Energy, listată pe bursele din Londra și Varșovia, care este pe cale de a fi preluată de banca americană de investiții Xtellus Capital Partners, reclamă că subsidiara sa din România, al doilea cel mai mic producător de gaze naturale din țară, cu cotă de 0,04% anul trecut, se confruntă cu refuzul ANAF de a îi rambursa TVA în valoare de 8,32 milioane lei, plus dobânzi de întârziere, conform datelor analizate de Profit.ro.
Guvernul a cerut și transportatorului energetic național Transelectrica, ca acționar majoritar (58,6%) să verse la buget, sub formă de dividende, 90% din profit.
România a solicitat, în discuțiile purtate la nivelul Uniunii Europene în vederea stabilirii unui răspuns la tarifele comerciale extrem de agresive impuse de administrația Trump de la Washington pe exporturile europene în Statele Unite, ca importurile de tehnologii nucleare americane în UE să fie exceptate de la taxele vamale de retorsiune pregătite de blocul comunitar, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan.
Ministerul Energiei a impus în AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) condiții mai avantajoase de cumpărare, de la Nova Power&Gas (NPG), a terenului cu amplasamentul proiectului centralei nucleare de 462 MW cu tehnologie SMR a americanilor de la NuScale, de către societatea de proiect RoPower Nuclear SA, controlată în proporții egale (de câte 50% din capital) de către SNN și NPG, dar din care compania antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, proprietara terenului, se poate retrage oricând, SNN având obligația de a îi cumpăra atât acțiunile, cât și eventualele împrumuturi acordate RoPower Nuclear SA.