OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, a cumpărat subsidiara de vânzări de gaze naturale din Ungaria a grupului-mamă austriac
De la peste 1.000 de kilometri distanță, dar loială tradiției sale de scepticism față de energetica nucleară, Austria a întrebat România care este probabilitatea ca un avion angrenat în războiul de la graniță dintre Rusia și Ucraina, sau o aeronavă de la baza militară NATO Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, să se prăbușească peste depozitul intermediar de combustibil ars de pe amplasamentul centralei nucleare Cernavodă și care ar fi efectele unui astfel de eveniment catastrofal, relevă date analizate de Profit.ro.
Hidroelectrica trece peste o etapă majoră în cadrul lucrărilor de mentenanță la hidroagregatul nr. 1 de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I, acesta urmând să fie pus mâine în funcțiune.
Compania așteaptă o scădere substanțială, cu peste 19%, a vânzărilor de gaze, în termeni de volum.
Compania petrolieră sârbă NIS, deținută majoritar de companiile ruse Gazprom Neft și Gazprom, a depus o a doua cerere către autoritățile americane pentru o exceptare de la sancțiuni, a declarat directorul general al companiei de stat Srbijagas, Dusan Bajatovic, citat de Reuters.
Delgaz Grid, compania de distribuție a grupului E.ON România, a realizat anul trecut investiții de peste 846 milioane lei (circa 171 milioane euro) în rețelele de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice, iar pentru anul în curs are planificată o sumă record, de 1,265 miliarde de lei (250 de milioane euro), cu peste 46% mai mult decât în 2024. Rețeaua de distribuție a gazelor a fost modernizată pe o lungime de 365 de kilometri, iar cea de electricitate pe 2.000 de kilometri. potrivit Delgaz, 57.000 de noi consumatori au fost racordați la infrastructura de gaze naturale și energie electrică.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le solicită public tuturor directorilor companiilor naționale din energie să ceară în instanță daune-interese în cuantum maxim împotriva ONG-urilor care introduc acțiuni cu rea-credință, el afirmând că cine greșește, plătește.
Cea mai mare parte a energiei electrice care acoperă la acest moment necesitățile de consum ale României provine și astăzi din energie solară.
Noul transport agabaritic, destinat Termocentralei Mintia, din județul Hunedoara, a ajuns la destinație.
Răcirea vremii de la începutul acestui an a majorat considerabil consumul de gaze naturale ale statelor membre UE, în februarie acesta crescând cu nu mai puțin o cincime comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Principala sursă de acoperire a acestuia au fost gazele extrase din depozite, ceea ce va pune presiune pe prețuri în acest an. Singurul gazoduct care încă transportă gaz rusesc, TurkStream, din care s-a alimentat și România, a contribuit la rândul său la acoperirea consumului din Europa.