Academia Română: România deține rezerve minerale și energetice considerabile; e necesară reactivarea industriei extractive și de prelucrare. Mesaj după procesul Roșia Montană

Academia Română: România deține rezerve minerale și energetice considerabile; e necesară reactivarea industriei extractive și de prelucrare. Mesaj după procesul Roșia Montană
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Academia Română transmite că țara deține resurse și rezerve minerale și energetice considerabile, divers și relativ uniform distribuite în teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora prin reactivarea industriei extractive și de prelucrare prin punerea în practică a unui Program național de cercetare-explorare geologică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

"Resursele minerale și energetice ale subsolului reprezintă un patrimoniu național care trebuie să fie valorificat într-un mod sustenabil, deoarece el este baza dezvoltării socio-economice a țării. În evaluarea potențialului național de resurse minerale, este necesar să fie luate în considerație și resursele secundare (halde și steril din iazurile de decantare care mai conțin cantități uneori apreciabile de elemente utile), acestea urmând a fi reintroduse în circuitul economic. Faptul acesta va contribui la creșterea gradului de securitate și sustenabilitate a aprovizionării cu materii prime critice esențiale în sectoare industriale cheie pentru economia națională și europeană", se arată într-un punct de vedere al Academiei Române privind valorificarea resurselor minerale ale României.

Augustin Oancea transferă de la Tinmar pe alte firme tradingul de energie, precum și participațiile la proiectele fotovoltaice și cel pe gaze dezvoltate cu CE Oltenia CITEȘTE ȘI Augustin Oancea transferă de la Tinmar pe alte firme tradingul de energie, precum și participațiile la proiectele fotovoltaice și cel pe gaze dezvoltate cu CE Oltenia

Luând în considerare principiile de dezvoltare socio-economică durabilă a țării noastre, precum și dificultățile majore prin care a trecut Statul Român în cazul proiectului Roșia Montană, Academia Română precizează că este imperativ necesar ca valorificarea resurselor minerale să se facă într-un mod sustenabil, fără utilizarea unor proceduri tehnologice și a unor substanțe cu grad ridicat de toxicitate (ex. cianuri de sodiu), care ar periclita situația mediului, a comunităților umane, a vestigiilor arheologice și istorice și a peisajului natural din zona exploatărilor, scrie Agerpres.

"Este necesar să se pună în practică un Program național de cercetare-explorare geologică pentru evidențierea unor noi resurse/rezerve de substanțe minerale utile, pentru permanenta reevaluare și gestionare durabilă a acestor resurse. Academia Română propune să fie înființat un Serviciu Geologic Național, care să coordoneze toate activitățile specifice de cercetare-explorare geologică și să asigure aplicarea Programului geologic național, în acord cu obiectivele europene ale tranziției energetice", subliniază sursa citată.

Totodată, conform Academiei, pentru un management eficient al resurselor minerale și energetice ale țării, se impune crearea unui cadru legislativ cu scopul identificării potențialului de resurse naturale ale României în interesul dezvoltării durabile a țării.

De asemenea, ar trebui să se actualizeze și completeze cadrul legislativ existent (Legea minelor, Legea petrolului și Legea mediului) și să se asigure armonizarea continuă a cadrului legislativ național cu legislația UE și ONU în domeniu (United Nations Resource Management System: Principles and Requirements, septembrie 2022)

Parlamentul European a adoptat reforma pieței energiei electrice din UE CITEȘTE ȘI Parlamentul European a adoptat reforma pieței energiei electrice din UE

În cazul în care, pentru valorificarea anumitor resurse minerale va fi necesar să se apeleze la firme din străinătate, acordurile de asociere/cooperare sau concesionare trebuie să prevadă cote de beneficii pentru Statul Român considerabil mai mari decât cele care au fost acceptate pentru proiectul Roșia Montană (eventual cu aplicarea principiilor de production sharing agreement - "acord de împărțire a producției"), consideră înaltul for de consacrare.

La terminarea lucrărilor și închiderea exploatărilor, trebuie să existe asigurări reale că se va proceda în perioada imediat următoare la refacerea completă a mediului și a condițiilor ecologice optime din zonele afectate de exploatare, iar în siturile UNESCO sau strict protejate de pe teritoriul țării să nu se accepte deschiderea lucrărilor de explorare-exploatare sau concesionarea zonelor respectiv pentru astfel de lucrări.

Academia Română se declară "gata să ofere oricând autorităților Statului Român consultanța necesară" în domeniu, afirmând că dispune, prin membrii săi și prin institutele sale de specialitate din București și din țară, de cea mai înaltă rețea de expertiză în sectorul valorificării resurselor minerale.

viewscnt
Afla mai multe despre
academia română
rezerve minerale