Acționarii companiilor petroliere pierd dividende de 7,4 miliarde dolari, din cauza cotațiilor scăzute ale țițeiului

Acționarii companiilor petroliere pierd dividende de 7,4 miliarde dolari, din cauza cotațiilor scăzute ale țițeiului
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2016

Acționarii companiilor petroliere pierd dividende de peste 7,4 miliarde de dolari, din cauza cotațiilor scăzute ale petrolului care au determinat producătorii să păstreze fondurile, tăind plăți considerate sacre de către mulți investitori, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tăierea dividendelor este o altă măsură dureroasă luată de companii, pe lângă concedierile și investițiile anulate de peste 100 de miliarde de dolari, din cauza celei mai grave scăderi a prețurilor petrolului din ultimele decenii, scrie News.ro

Plata trimestrială a dividendelor, considerată de către acționarii conservatori o sursă constantă de venituri, este improbabil să fie reluată în curând.

Cea mai mare reducere a dividendelor, de 75%, a fost luată de compania americană Kinder Morgan, provocând  acționarilor pierderi de 3,44 miliarde de dolari, în 2016. Kinder Morgan este cel mai mare operator de conducte petroliere din Statele Unite.

Alte companii care au redus masiv dividendele sunt ConocoPhillips (cu 2,4 miliarde dolari) și Anadarko Petroleum ( cu 447 milioane dolari), urmate de  Marathon Oil, Eni, Chesapeake Energy și Transocean.

 

Pe lângă reducerea dividendelor, ConocoPhillips a anulat planurile de creștere a producției și a anunțat că se așteaptă să revizuiască în scădere valoarea unor exploatări cu 800 de milioane de dolari.

În Europa, declinul cotațiilor petrolului a determinat Repsol, cea mai mare companie petrolieră spaniolă, să reducă dividendele pentru prima oară în șapte ani, după ce a raportat pierderi în trimestrul patru al anului trecut.

Compania norvegiană Statoil a menținut dividendele, dar a propus ca plățile să aibă loc sub formă de acțiuni, în loc de numerar.

Măsuri de reducere a dividendelor au luat și companii canadiene precum Husky Energy, Crescent Point Energy și Cenovus Energy.

”Companii mari ca Exxon și Chevron sunt atât de mari încât este dificil pentru ele să se numească o poveste de creștere. Acțiunile lor aduc venituri, companiile știu de ce dețin investitorii acțiunile lor”, a spus Brian Youngberg, analist la firma Edward Jones în St. Louis.

Chevron a anunțat la începutul lunii martie că va reduce cheltuielile pentru noi proiecte cu 26%, în următorii doi ani, și analizează să se împrumute mai mult pentru a menține un dividend de 1,07 dolari pe acțiune.

”Avem o bază de acționari care pun preț pe constanța veniturilor. Este baza noastră tradițională de acționari. Prețuiesc continuitatea”, a explicat președintele și directorul general John Watson.

Chiar dacă prețurile petrolului vor crește, companiile vor fi reticente să majoreze dividendele. Prioritățile lor vor fi plata datoriilor și refacerea rezervelor de numerar, pentru a evita o nouă criză financiară, a spus un analist.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii petroliere
actionari