Administratorii Electrica vor mai multă putere de decizie asupra filialelor de distribuție și furnizare

Administratorii Electrica vor mai multă putere de decizie asupra filialelor de distribuție și furnizare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 mar 2017

Consiliul de Administrație al societății energetice Electrica, companie privată listată la BVB unde cel mai mare acționar este statul român, cu peste 48% din acțiuni, ar putea obține mai multă putere de decizie asupra filialelor companiei. Cele mai importante filiale ale Electrica SA sunt monopolurile regionale de distribuție a energiei electrice Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, precum și furnizorul de electricitate Electrica Furnizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La toate cele patru filiale menționate, Electrica SA deține circa 78% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Consiliul de Administrație al Electrica SA a convocat AGA companiei la finalul lunii viitoare, pe 28 aprilie, pe ordinea de zi a adunării figurând, printre altele, transmiterea unor competențe de decizie în privința filialelor companiei de la acționarii acesteia la administratorii Electrica SA.

Potrivit documentului citat, se propune ca deciziile cu privire la fuziunea sau divizarea filialelor să nu mai fie de competența acționarilor Electrica SA, ci a Consiliului de Administrație al companiei. Același transfer de putere de decizie de la AGA la CA ar urma să aibă loc și în privința aprobării strategiei globale a filialelor, inclusiv cu privire la dezvoltarea și restructurarea acestora.

Reîncep lucrările pe ultimul segment de autostradă, lotul 4 Lugoj – Deva, blocate și de un cimitir și o peșteră cu lilieci CITEȘTE ȘI Reîncep lucrările pe ultimul segment de autostradă, lotul 4 Lugoj – Deva, blocate și de un cimitir și o peșteră cu lilieci

Astfel, se propune modificarea actului constitutiv în sensul în care deciziile cu privire la exprimarea votului Electrica SA în adunările generale ale acționarilor filialelor acesteia (atât ordinare, cât și extraordinare) pe subiectul fuziunii și divizării filialelor, precum și pe cel al aprobării strategiei globale a filialelor, inclusiv cu privire la dezvoltarea și restructurarea acestora, nu vor mai fi luate de AGA Electrica SA, ci de Consiliul de Administrație al companiei.

În AGA Electrica SA convocată pentru 28 aprilie se va lua în discuție și mandatarea CA-ului Electrica SA pentru a aproba modificări în structura bugetului de venituri și cheltuieli al companiei aferent exercițiului financiar 2017, la nivel individual, în limita unei variații totale de 10% pe liniile de total venituri și total cheltuieli, față de sumele prevăzute în bugetul care urmează să fie aprobat de acționari în aceeași ședință AGA.

Cel mai mare acționar al Electrica SA, privatizată prin listare la Bursă în 2014, este statul român, prin Ministerul Energiei, care deține peste 48% din acțiunile societății. Consiliul de Administrație al companiei este format din Cristian Bușu (președinte) și Corina Popescu, foști secretari de stat în Ministerul Energiei în mandatul fostului Guvern tehnocrat Cioloș, Ioana Drăgan, expert în minister, Bogdan Iliescu, șef pe Corporate Finance la BRD, precum și "stranierii" Arielle Malard de Rotschild, Pedro Mielgo Alvarez și Willem Schoeber. Ministerul Energiei este condus de Toma Petcu (ALDE).

Rata anuală a inflației a urcat în februarie la 0,2%, deși prețurile au scăzut ușor față de luna anterioară CITEȘTE ȘI Rata anuală a inflației a urcat în februarie la 0,2%, deși prețurile au scăzut ușor față de luna anterioară

În 2015,  în mandatul ministrului Energiei din Guvernul Ponta, Andrei Gerea, tot de la ALDE, între minister și CA-ul Electrica SA, din care făcea parte și viitorul ministru tehnocrat Victor Vlad Grigorescu, a apărut și s-a acutizat treptat un conflict fățiș, purtat inclusiv în public.

Astfel, ambele părți și-au adus acuzații grave. Ministerul a susținut că CA-ul Electrica SA a redus masiv investițiile în întreținerea rețelelor de distribuție, în dauna clienților, și că membrii Consiliului au vrut să-și majoreze indemnizațiile de la 2.000 la 3.000 euro pe lună, majorare neacceptată de minister. În replică, Consiliul de Administrație, sprijinit de mai multe ONG-uri, a afirmat că Ministerul Energiei, condus atunci de liderul ALDE Andrei Gerea, vrea să subordoneze politic compania, să îi schimbe pe membrii CA și să controleze numirile în funcții și cheltuielile filialelor regionale de distribuție.

Mai mult, la o conferință pe teme energetice din septembrie 2015, Bogdan Badea, atunci secretar de stat în Ministerul Energiei și de asemenea membru ALDE, a acuzat public lipsa de investiții a companiilor domeniul distribuției de energie, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor, declarând că nu se va lăsa cumpărat de "diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic" și că statul, prin Ministerul Energiei, "nu se va lăsa intimidat să închidă ochii la partea de performanță". Cu o zi înainte, AGA de la Electrica, dominată de statul român, prin Ministerul Energiei, respinsese planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație.

Fuziunea dintre Patria Bank și Carpatica se prelungește, după ce dosarul a fost respins la Curtea de Apel București CITEȘTE ȘI Fuziunea dintre Patria Bank și Carpatica se prelungește, după ce dosarul a fost respins la Curtea de Apel București

Potrivit datelor preliminare ale companiei, în 2016, Electrica SA a realizat venituri de 362 milioane lei, în scădere cu 5,5% față de anul precedent, în timp ce profitul net a coborât cu peste 20%, la 239 milioane lei.

La finalul lunii martie 2016, negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea pentru preluarea de către Electrica a participațiilor minoritare deținute de FP la filialele de distribuție Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud, precum și la Electrica Furnizare, au eșuat pentru a doua oară consecutiv, cele două părți neînțelegându-se în continuare la preț.

Oferta Electrica SA a fost de 790 milioane lei, în timp pretențiile Fondului Proprietatea se ridicau la 875 milioane lei. Într-un document al Electrica din martie se arată că principalul motiv de dezacord a fost faptul că FP venea cu o evaluare a participațiilor sale la filialele de distribuție ale Electrica SA efectuată înainte de reducerea tarifelor de distribuție de către ANRE, reducere care ar fi trebuit, potrivit Electrica, să ducă la o reevaluare în jos a acestor participații și la diminuarea pretențiilor financiare ale FP.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
electrica furnizare
electrica distributie
distributie transilvania nord
distributie transilvania sud
distributie muntenia nord
ministerul energiei