Administratorul judiciar al ELCEN: Primăria Municipiului București întârzie nemotivat preluarea activității RADET de către Termoenergetica

Administratorul judiciar al ELCEN: Primăria Municipiului București întârzie nemotivat preluarea activității RADET de către Termoenergetica
scris 22 aug 2019

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, susține că Primăria Municipiului București întârzie nemotivat preluarea activității RADET de către Termoenergetica. "Tergiversarea mutării activității RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată, iar ROMGAZ și ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă și, respectiv, agent termic pe gratis", susțin reprezentanții administratorului judiciar.

"La mai mult de două luni de la înființarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului București (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanță în ceea ce privește preluarea activității RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităților. Această tergiversare a PMB urmărește menținerea ELCEN într-o poziție de furnizor captiv pentru RADET, o companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situația economică a ELCEN care se află în plin proces de reorganizare", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Sierra Quadrant, scrie News.ro.

Conform sursei citate, preluarea serviciului de transport si distribuție a energiei termice de la RADET de către Termoenergetica ar obliga PMB să asigure capitalizarea noii companii și plata subvenției la zi, astfel încât aceasta să-și onoreze obligațiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN.

Importurile de gaze în luna iunie au fost de 364 de ori mai mari decât anul trecut CITEȘTE ȘI Importurile de gaze în luna iunie au fost de 364 de ori mai mari decât anul trecut

"Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET «pe datorie», este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetățeni. Decizia PMB de a forța mâna unui furnizor care și-a onorat în permanență obligațiile contractuale, chiar și atunci când nu a fost plătit, cu intenția clară de a menține relația contractuală a ELCEN cu o companie aflată în faliment (RADET), trece dincolo de granițele unui management defectuos și se înscrie pe linia acțiunilor de forță autoritare", arată administratorul judiciar al ELCEN.

Sursa citată subliniează că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligație contractuală față de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligațiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor.

Sierra Quadrant amintește că, deși falimentul RADET a fost pronunțat de instanța de judecată, situația financiară dezastruoasă a companiei fiind de notorietate publică, administratorul judiciar al RADET, compania Rominsolv, a solicitat suspendarea falimentului, întârziind astfel, pe alt palier, întreg procesul de refacere a sistemului de termoficare din București.

"În ultimii patru ani, situația RADET, aflată în subordinea și coordonarea PMB, s-a deteriorat iremediabil. Acum, deși Termoenergetica este, în sfârșit, înființată legal, pur si simplu au decis să nu mai facă nimic. Tergiversarea mutării activității RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, știind că acești bani nu vor fi plătiți niciodată, iar ROMGAZ și ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă și, respectiv, agent termic pe gratis. Compania noastră a administrat sute de procese de insolvență, la cel mai înalt nivel, însă n-am întâlnit niciodată acest gen de jocuri de culise, în care o autoritate a statului se joacă pur și simplu cu destinele cetățenilor din Capitală", susține Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit acestuia, "ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forțeze mâna".

"Noi avem o obligație legală față de angajații și acționarii ELCEN, dar și o obligație morală față de cetățenii Capitalei. Sierra Quadrant nu va participa sub nicio formă la distrugerea definitivă a sistemului de termoficare și vom amenda public orice derapaj al autorităților implicate în acest proces", afirmă Ovidiu Neacșu.

viewscnt
Afla mai multe despre
sierra quadrant
elcen
radet