ANALIZĂ Companiile câștigătoare ale procesului de liberalizare a furnizării de gaze

ANALIZĂ Companiile câștigătoare ale procesului de liberalizare a furnizării de gaze
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 mai 2018

Premier Energy SRL, Tinmar și CEZ Vânzare SA se numără printre companiile furnizoare care au profitat de pe urma liberalizării pieței gazelor, cel puțin potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care stabilește în fiecare an cantitățile obligatorii de înmagazinat pe baza livrărilor efectuate în anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cantitatea înmagazinată de gaze trebuie să reprezinte cel puțin 25% din consumul total de gaze naturale al clienților finali, iar ANRE efectuează calculele pe baza cantităților de gaze naturale efectiv livrate de către titularii licențelor de furnizare a gazelor naturale către clienții finali din portofoliul propriu în anul precedent.

Astfel, dacă pentru iarna 2017-2018, Premier Energy SRL a avut o obligație de depozitare de 99.000 de MWh, pentru iarna 2018-2019 aceasta s-a majorat de 3,5 ori, ajungând la 357.000 MWh. Majorarea este considerabilă, de 120.000 la stocurile pentru clienți casnici și de 70.000 MWh la stocurile pentru clienți non-casnici. Cu alte cuvinte, Premier Energy SRL a ajuns în 2017 la o o cotă de piață de 1,7%, de la o cotă de 0,5% cât deținea în 2016.

Ministerul Energiei vrea ca regulile OU de liberalizare a prețului gazelor la producători să fie suspendate dacă în România sunt introduse gaze exclusiv din import CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei vrea ca regulile OU de liberalizare a prețului gazelor la producători să fie suspendate dacă în România sunt introduse gaze exclusiv din import

Similar, Tinmar (prin cele 2 firme, Tinmar Gas SA și Tinmar Energy SA) a evoluat de la o cotă de 0,5% în 2016 la una de aproximativ 1% din piață. ANRE a stabilit pentru această iarnă majorarea stocurilor obligatorii ale Tinmar de la 99.000 MWh cât a avut iarna trecută la 205.000 MWh.

La rândul său, CEZ Vânzare și-a dublat cota de piață de la 0,26% la 0,5%. Cornelia Szabo, președinte al Directoratului CEZ Vânzare, a declarat pentru Profit.ro la începutul lunii februarie că CEZ Vânzare a semnat până în prezent circa 9.000 de contracte de furnizare de gaze, de la intrarea pe piață din urmă cu aproximativ un an.

“Puteam să ne creștem portofoliul de clienți preluând numai clienți mari, însă cu un grad ridicat de risc (RADET-urile de exemplu - n.r.). Am preferat însă un portofoliu mixt, nu numai clienți care să ne majoreze cota de piață”, susține Szabo.

În ceea ce privește marii furnizori, dacă este luată în calcul cantitatea de gaze pe care va fi obligată să o stocheze iarna viitoare, Engie România SA și-a păstrat cota de piață de 29,5% în 2017, în timp ce E.On a scăzut de la o cotă de 25,7% în 2016 la una de 23,9%.

Pe poziția a treia, Petrom și Romgaz au făcut rocadă, cota de piață a companiei al cărui principal acționar este OMV, scăzând de la 18,7% în 2016 la 14,5% în 2017, iar cea a Romgaz majorându-se de la 12,9% la 18,7%. Explicația acestei rocade este în 2016, Romgaz a pierdut în favoarea OMV Petrom contractul cu ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET.

În 2017, situația s-a inversat, ceea ce explică faptul că stocul minim pentru cantitățile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinate consumului populației al Romgaz s-a majorat de la 946 de mii la 1,68 milioane MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata
gaze
cote de piață
engie
e.on
petrom
romgaz
tinmar
premier energy
cez