ANALIZĂ De ce au crescut prețurile la electricitate pe piața spot

ANALIZĂ De ce au crescut prețurile la electricitate pe piața spot
scris 21 sep 2018

România a fost în ultima săptămână importator net de electricitate în intervalele orare 6-9 și 18-21 în principal ca urmare a dependenței producției de energia eoliană și solară și a închiderii planificate sau forțate a mai multor unități de producție. Aceasta este, alături de cererea externă, în special cea din Ungaria, principala explicație a evoluției prețurilor electricității pe piața spot, unde au fost înregistrate trei recorduri orare consecutive ale acestui an.

De ce este important: Actualele majorări vor fi reflectate, în viitor, în factura finală, chiar dacă recenta scumpire de pe PZU nu se va regăsi decât parțial în facturile consumatorilor finali, în condițiile în care tranzacțiile de pe această piață reprezintă doar circa 40% din consumul național, restul fiind achiziționat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare.

Joi dimineață, de exemplu, România a importat în medie, în intervalul orar 6-9, până la 350 de MW, după ce miercuri seară, în intervalul 19-22, importase până la 400 de MW. Situația a fost similară aproape în toate zilele săptămânii trecute.

Explicația: în acele intervale orare, producția de energie solară este practic zero, iar cea de energie eoliană, ca urmare a absenței vânturilor, extrem de redusă.

Cum în intervalul orar 6-9 consumul nu este atât de ridicat (aproximativ 6.000 MW, se majorează la 7.000 spre finalul intervalului, din fericire, odată cu apariția soarelui și a declanșării producției de energie fotovoltaică), prețurile de pe piața spot sunt mai puțin afectate, atingând valori de 89 euro/MWh pentru energia livrată vineri în intervalul 9-10, de exemplu.

Cu totul alta este situația în intervalul orar 19-22, când au fost și înregistrate recordurile de peste 500 lei/MWh (108 euro/MWh pentru energia livrată joi, 107 euro.MWh pentru eneria livrată vineri în intervalul 19-20) pe piața pentru ziua următoare (PZU). Acela este intervalul în care consumul de electricitate atinge maximele zilei (peste 7500-8000 MW), iar producția internă, văduvită de cea regenerabilă, nu poate face față, situându-se în intervalul 7000-7500 MW.

EXCLUSIV ANRE se opune relocării sediului ENEL în clădirea de birouri Day Tower CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANRE se opune relocării sediului ENEL în clădirea de birouri Day Tower

În plus, aceasta este și o perioadă caracterizată de intrarea în revizie planificată a mai multor unități de producție, pentru a fi pregătite pentru perioada de iarnă.

Ca și cum acest lucru nu ar fi suficient, în această săptămână, în România au fost și trei opriri neplanificate a unor unități de producție în urma unor avarii.

Miercuri, de exemplu, și-a încetat activitatea neplanificat, timp de câteva ore, o unitate de 317 MW de la Turceni, iar seara, exact în intervalul 19-21, o unitate de la Rovinari (care mai producea doar 190 MW din capacitatea de producție totală de 304 MW).

Tot miercuri a intrat în revizie planificată hidrocentrala Lotru, cu o capacitate de 170 MW.

Joi a fost rândul opririi planificate a unei alte unități de la Turceni, de 313 MW, iar sâmbătă va fi al hidrocentralei Vidraru (219 MW).

Prețul energiei electrice pe piața spot a atins miercuri un nou maxim al acestui an, de 503 lei/MWh pentru energia furnizată joi în intervalul orar 19-20, cu 3 lei peste precedentul record înregistrat în prima zi a acestei săptămâni. Cu toate acestea, prețul mediu al zilei pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost cel mai redus de la începutul săptămânii, de 325 lei/MWh, cu 25 de lei mai mic decât cel de luni. Joi, piața a mai făcut un pas înapoi, prețul mediu pe PZU fiind de 314 lei/MWh,iar cel maxim pentru energia livrată vineri în același interval orar, de 499,77 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electricitatte
curent
spot
record