ANALIZĂ Număr record de retrageri de pe piețele de electricitate operate de OPCOM: în 2 zile cât într-un an

ANALIZĂ Număr record de retrageri de pe piețele de electricitate operate de OPCOM: în 2 zile cât într-un an
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 feb 2022

Explozia prețurilor la energie care a început anul trecut a condus la o restructurare a pieței, reducând numărul de companii active pe platformele OPCOM, ca urmare a insolvențelor, a vânzărilor sau a fuziunilor și reorganizărilor diferitelor grupuri energetice. Astfel, un număr de 26 de companii s-au retras în numai 2 zile, pe 31 decembrie 2021 și pe 1 ianuarie 2022, din proprie inițiativă, de pe cea mai importantă piață de electricitate autohtonă, Piața pentru Ziua Următoare (PZU), pe care se tranzacționează aproximativ 40-45% din cantitatea de energie consumată intern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Numărul de retrageri din cele 2 zile este superior cu o pătrime celui al retragerilor din întregul an 2019 și cu doar cu 21% sub cel al retragerilor din întreg anul 2020.

De la începutul anului 2022 și până pe 1 februarie, 24 companii s-au retras de pe PZU, piață operată de OPCOM, din care 17 pe 1 ianuarie.

În ultima zi a anului trecut, s-au retras din proprie inițiativă de pe acestă piață alte 9 companii, numărul total al participanților care au renunțat la posibilitatea tranzacționării de energie pentru ziua următoare în decembrie fiind de 15.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

În tot anul 2020, s-au înregistrat 33 retrageri, iar în întreg anul 2019, 21 de retrageri de pe piața PZU.

Dacă la finalul lunii noiembrie, pe PZU erau înregistrați 364 de participanți, la finalul lunii ianuarie numărul acestora a scăzut cu aproape 10%, la 329 de participanți.

Motivele retragerilor sunt diferite, de la caz la caz. O parte din companii au intrat pur și simplu în insolvență și/sau nu mai pot să-și desfășoare activitatea.

De exemplu, Arovi Energy SRL, care, după ce la mijlocul lunii noiembrie s-a confruntat cu probleme pe piața gazelor (clienții săi fiind preluați în regim de Furnizor de Ultimă Instanță de Engie), pe 1 ianuarie a fost suspendată de OPCOM pentru “neefectuarea plății componentei de administrare a tarifului reglementat, în termenul prevăzut de reglementările în vigoare”. Ulterior, pe 1 februarie, OPCOM a decis revocarea Arovi Energy SRL de pe PZU pe motiv că “nu a fost înlăturată cauza care a condus la suspendare respectiv neplata componentei de administrare a tarifului reglementat”. 

PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT

Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, înființată în 1971 ca întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei din RSR și privatizată în 1994, intrată în insolvență la cererea proprie, s-a retras, la rândul său, pe 1 februarie, din proprie inițiativă de pe PZU.

Romelectro a invocat drept motive principale rezilierea de către Romgaz a contractului de construire a noii centrale pe gaze de la Iernut încheiat cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro, precum și anularea de către Hidroelectrica a licitației de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru, care fusese câștigată de Romelectro în asociere cu slovenii de la Litostroj Power.

Alte trei companii care ar fi trebuit să fie cumpărate de Electrica S.A., tranzacție respinsă de acționarii companiei la care statul este principal acționar, TIS Energy S.A., Delta & Zeta Energy S.A. și Gama & Delta Energy S.A. au renunțat și ele din proprie inițiativă, la milocul lunii ianuarie, la statutul de participant la PZU.

Alte renunțări au ca motivație reorganizarea decisă de grupurile din care respectivele companii fac parte.

Așa cum a anunțat Profit.ro, IKEA a decis ca Dan Holding MGM SRL, Green Energy Farm, Soft Group, Smartbreeze, Smart Clean Power și Eol Energy, companiile producătoare de energie eoliană deținute de către Ingka Investments România (acționarul IKEA), să fie absorbite de Ewind SRL. Drept urmare, pe lângă renunțarea la licența ANRE de producător de energie, acestea s-au retras pe data de 1 ianuarie și de pe PZU. Societatea absorbantă, Ewind SRL este în continuare participant la piața pentru ziua următoare.

Într-o situație similară s-au aflat și MVM Energy Trade Plus SRL și Aqua Energia SRL, companii membre ale grupului MVM, deținut în totalitate de statul maghiar, care au solicitat ANRE retragerea licenței de furnizare de energie electric și s-au retras din proprie inițiativă de pe PZU. Motivul: statul maghiar a decis ca, de la 1 ianuarie 2022, trei societăți pe care le deține în România, MVM Energy Trade Plus SRL, Aqua Energia SRL și H2O Energy SRL, să fuzioneze prin absorbție, societatea absorbantă fiind MVM Future Energy Tehnology SRL, care este în continuare activă pe PZU.

Cea mai mare companie care s-a retras din proprie inițiativă de pe PZU este, probabil, OMV Gas Marketing & Trading GmbH, traderul de profil de la Viena din grupul OMV, pe piața pentru ziua următoare rămânând activă doar OMV Petrom SA. Profit.ro a remarcat recent că OMV Petrom și-a dublat anul trecut valoarea tranzacțiilor de cumpărare încheiate cu OMV Gas Marketing & Trading GmbH, de la 425 milioane lei în 2020 la peste 963 milioane lei în 2021, arată raportările companiei românești. Valoarea a fost mai mare cu 87% și decât cea a achizițiilor de la compania de trading vieneză din 2019, de dinainte de pandemia COVID-19, care s-a cifrat la 516 milioane lei, după ce în 2018 fusese de 246 milioane lei. În același timp, vânzările OMV Petrom către OMV Gas Marketing & Trading GmbH s-au majorat cu mai puțin de 20% în 2021, de la 334 la 400 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
retrageri
opcom
pzu
companii